Меркел ще се бори за Брекзит със сделка до последно

04 април 2019 09:41   2566 прочита
Снимка: AP/БТА
Снимка: AP/БТА


Снимка: AP/БТА

Трябва да запазим мира в Северна Ирландия, смята канцлерът

Германската канцлерка Ангела Меркел обеща да се бори до последно за избягването на хаотично напускане на Великобритания от Европейския съюз, особено за да запази мира в британската провинция Северна Ирландия, предаде Франс прес.

"Винаги съм го казвала, ще се боря до последния час на деня на Брекзита, за да постигнем подредено напускане" на Великобритания от ЕС, заяви Меркел пред медиите преди посещението си в Дъблин утре.

Ирландците се притесняват от последствията от евентуално възстановяване на границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия в случай на твърд Брекзит.

Ирландия смята, че лидерите от Европейския съюз са склонни да приемат британско искане за допълнително отлагане на Брекзит, заяви днес ирландският министър-председател Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс.

Още не съм имал възможност да говоря с всички, но общото ми усещане е, че Европейският съвет е отворен за идеята да допусне по-нататъшно удължаване крайния срок за Брекзит, каза Варадкар пред парламента.

"Ние обаче не искаме това по-нататъшно удължаване да бъде разрешение за невземане на решения . . . Едно непрекъснато удължаване, което просто води до по-нататъшно невземане на решение, до сформирането на мнозинства, които да са против, а не да подкрепят нещо - това не е решение за никого", заяви той. По думите му има също така истинско безпокойство относно задълженията на Великобритания във връзка с изборите за Европейски парламент.

Британската премиерка Тереза Мей заяви, че иска на 22 май Великобритания да може да напусне Европейския съюз със сключено споразумение за изтеглянето, предаде Ройтерс.

Мей се беше договорила с лидерите на ЕС за отлагане на Брекзита до 22 май, ако британските депутати одобрят сключеното с Брюксел споразумение за изтегляне до 29 март. Но на 29 март британският парламент отхвърли сделката за трети път. В момента Мей се опитва да постигне компромис за Брекзита с лидера на опозицията Джереми Корбин.

"Това, което искам сега, е да успеем да намерим позиция, от която ние да можем в този парламент да подкрепим споразумението за изтегляне от ЕС и една сделка, която да ни позволи да напуснем ЕС на 22 май", заяви Мей пред депутатите.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар