Менда Стоянова с важни новини за валутния борд 

27 януари 2020 08:26   1 коментар   4414 прочита


Менда Стоянова с важни новини за валутния борд 

Няма риск за нарушаване на валутния борд. Това заяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред „Труд“ по повод на информация, че предложени промени в Закона за БНБ могат да доведат до отклоняване от курса лев-евро.

Предложението е в закона за БНБ да се запише, че от датата на влизане на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т. нар. чакалня на еврозоната, официалният курс на лева към еврото трябва да стане е равен на курса, договорен по съответните резолюции между Европейската централна банка и останалите държави от еврозоната плюс Дания, която също е в чакалнята на еврозоната.

Тези промени се правят, за да въведем европейските директиви и са едно от условията нашата правна рамка да отговори на изискванията за членството ни еврозоната, обясни Стоянова. По думите й няма опасност за борда, а всичко останало е спекулация.

Правителството и Българската народна банка подписаха споразумение за условията, при които ще се водят преговори включването на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т. нар. чакалня на еврозоната. Първите два ангажимента в това споразумение казват точно това – курсът на лева спрямо еврото да остане какъвто е в момента, посочи председателят на бюджетната комисия. blitz/g
 

1 коментар
27 Януари 2020 18:29 | спасов
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Не, на Еврото!
Или РЕФЕРЕНДУМ за приемане на Еврото!
Разбрахте ли? ДРУГИ ДЪРЖАВИ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ КУРСА НА ЛЕВА КЪМ ЕВРОТО? ОБЕЗЦЕНКАТА НА ЛЕВА от времето на жан виденов, в сравнение с това което ни готвят от ГЕРБ, ще ви се стори като детска игра.
ОСВЕСТИ СЕ НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕ! И ИЗРИНИ БОКЛУКА Г Е Р Б ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар