Маркет линкс: "Патриотите" са аут от следващия парламент 

04 февруари 2021 08:22   1 коментар   2741 прочита


  

Според ново проучване, извършено от "Маркет линкс", шест партии ще влязат в парламента след изборите на 4 април. Той финансирано съвместно с bTV. 

Според проучването ГЕРБ получава 17, 3% от всички гласове спрямо 15, 3% за БСП. Трета политическа партия е „Има такъв народ“ на Слави Трифонов с 12, 3%. ДПС към този момент е другата сигурна формация, която влиза в парламента - със 7, 6%. 

Според проучването още две партии към настоящия момент ще са участници в следващото Народно събрание - „Демократична България“ с 5, 4% и „Изправи се. бг“ на Мая Манолова и „Отровното трио“ с 4, 5%. "Обединени патриоти" са с 2, 9% от всички гласове и са на ръба. 

БСП страда от по-ниска мобилизация на своите симпатизанти, а при привържениците на ГЕРБ се наблюдава силна мобилизация. Останалите политически сили са без промяната, коментира социологът Добромир Живков. Много е трудно да се прогнозира възможната коалиция след изборите. Слабата мобилизация на БСП може да се отрази на резултата ѝ и допълнително да затрудни създаването на коалиционно правителство в следващия парламент, смята социологът. 

Все пак той отбеляза, че „това са нагласите, но не се знае какво ще стане на самите избори“. Има много съществена разлика в нагласите по населени места. 

Едва един процент от участниците в изследването отговарят, че епидемията от Covid-19 ще ги възпрепятства да гласуват. А близо половината отговарят, че датата и вирусът няма да ги спрат да упражнят правото си на глас, което поставя под въпрос всички обществени и политически дебати до сега за значението на датата, на която ще гласуваме. 

На фона на разпространението на болестта обаче се наблюдава масова подкрепа за алтернативни начини на гласуване - 66% са „за“ машинния вот, а повече от половината - 54 на сто, одобряват гласуването дистанционно чрез интернет. Значителна подкрепа събира и гласуването по пощата. Значителна част от запитаните - 66%, са недоволни от развитието на страната ни. 

„Засега не изглежда, че страхът от заразата ще бъде проблем за предстоящите избори. Свикнахме с мерките и се научихме как да се защитаваме и как да пазим хората около нас“, каза социологът Добромир Живков. 

1 коментар
04 Февруари 2021 22:03 | Антани
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Патриотите достигнаха дъното. Сега се молят за коалиция с ГЕРБ. Готови са на всичко, стига Симеонов и Каракачанов да станат депутати. Патриотично, нали?
Какво свършиха патриотите за четири години във властта? Симеонов се разправи с майките на едни „уж болни деца“, Каракачанов стана рекламно лице на Била, Джамбазки кара пиян и хвърля бомбички по протестиращи, Бате Харо го извадиха с белезници от Агенцията за Българите в чужбина, а Карлос Контрера нарита бабичка в метрото. Аз си спомних само това. Някой сеща ли се за нещо позитивно?
Оценката за учестието на патриотите във властта маже да бъде само една – пълно обслужване на ДПС. Изпълниха всяко тяхно желание и вкараха всичките им хора в управлението. Добре че ги спряха да не дойдат на власт
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар