Мария Габриел: Учените в Европа имат 10 млн. евро за ваксина срещу коронавируса

14 февруари 2020 09:46   2506 прочита


10 млн. евро са на разположение на научните изследователи в Европа по програма "Хоризонт 2020". Това обяви в Сутрешния блок на БНТ българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

Добрата координация между държавите членки в ЕС доведе до добър резултат в извеждането на европейските граждани на различни държави от Китай, подчерта еврокомисарят. Мария Габриел, еврокомисар: Ролята на науката ще бъде ключова за коронавируса. Науката ще даде индикация не само в какво се състои вируса, но и да намерим ваксина.

Има няколко екипа, които вече са успели ясно да установят спецификите на вируса, те имат 10 млн. евро на разположение по програмата. Мария Габриел коментира и осъществяването на зелената сделка, което е приоритет на Европейската комисия. Имаме амбиция тя да се превърне в стратегия за растеж, за инвестиции, но и за социална справедливост, категорична е Габриел. Мария Габриел, еврокомисар: Защото много е лесно да кажеш, че ще бъдат затворени мините, че ще се трансформира даден регион, но това е свързано с време и инвестиции, да се адаптират хората към новите условия.

Идеята е да инвестираме и да дадем помощ за всички, които ще ни подкрепят в това усилие, постепенно да покажем, че полагаме грижи за околната среда. Основната рамка вече е очертана, предстоят много други конкретни инициативи. По отношение на Брекзит, Габриел заяви, че няма да има никакво негативно въздействие за българските граждани до края на годината. Мария Габриел, еврокомисар: След 1 януари 2021 година обаче, Великобритания вече е трета страна и не може да има същите отношения в ЕС.

Затова ни предстоят много интензивни преговори в следващите месеци. Относно младежките програми за обмен като "Еразъм +", Габриел подчерта, че те не могат да бъдат използвани като черешки на тортата от Великобритания, която да избира само това, което харесва. За мен водещо ще бъде защитата на интересите на младежите, заяви еврокомисарят.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар