Мария Габриел ще се стреми хората да останат в центъра на политиките

01 октомври 2019 09:43   2538 прочита
Снимка: БТА
Снимка: БТА


Снимка: БТА

Започна изслушването на еврокомисаря пред комисиите на Европейския парламент

В Европейския парламент в Брюксел изслушват на Мария Габриел, предложена за еврокомисар по младежта и иновациите.

Габриел ще отговори в продължение на три часа на 25 въпроса на евродепутатите от парламентарните комисии по култура и образование, и по индустрия, изследвания и енергетика. В началото на заседанието бе отбелязано, че правната комисия на ЕП не възразява Габриел да бъде еврокомисар за втори мандат.

Във встъплението си Габриел благодари на правителството и на премиера Бойко Борисов, че бе номинирана отново, както и на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за решимостта да обедини иновациите с научните изследвания, спорта и младежта в един ресор. Тя посочи, че ще продължи да се стреми хората да останат в центъра на политиките, действията на ЕК да носят полза във всекидневието, без разлика между малки и големи.

"Вярвам, че в следващите часове в диалог ще набележим нови идеи, средства и инструменти за нашите научни изследователи, за иноваторите, за университетите, за учителите, за спортистите, за младите хора, за творците. Ще разчитам на вас да бъдем съмишленици в целта. Да постигнем такова европейско пространство на наука, образование, иновации, култура и спорт, което да бъде на висотата на очакванията на младите ни хора", заяви Мария Габриел.

Мария Габриел подчерта, че основните предизвикателства според нея са Европа да запази световна водеща роля в науката. По думите й 20% от научните изследвания с високо качество по света са европейски, а САЩ и Китай бързо наваксват. "Имаме отличен пример със Съвместния изследователски център, но има парадокс - за да е Европа водеща в знанията рамковата програма за научни изследвания трябва да е също толкова отворена", каза още тя.

"Трябва да създадем един нов европейски съвет на иновациите, който да допълва Европейския институт за иновации и технологии", смята още тя.

"Трябва да променим принципите на разширяване и споделяне. Има разпокъсаност при научните изследвания и иновациите. Понякога сме затворени в порочния кръг на не много добри инвестиции, както и изтичане на мозъци. Но има окуражаващи тенденции. Постепенно тази разпокъсаност намалява", допълни Габриел.

"Ще поискам силно увеличение на средствата по програмата "Хоризонт - Европа", защото това не е разход, а инвестиция", заяви още Мария Габриел.

Габриел се обяви и за цифровизация на културното наследство, като според нея до момента е дигитализирано една 10 на сто от него. Тя заяви, че в тази насока има какво още да се желае в работата със страните-членки.

Утре ще стане ясно дали тя е подкрепена за поста. За да получи одобрението на евродепутатите, за Мария Габриел трябва да гласуват 2/3 от евродепутатите в двете комисии.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар