Мария Габриел: Отдавна сме изпълнили изискванията за влизане в Шенген

18 септември 2023 06:18   2023 прочита


 

 

 Отдавна сме изпълнили изискванията за влизане в Шенген. Това беше потвърдено и от Урсула фон дер Лайен в залата на Европарламента. Доколкото знам България не е поискала помощ от ЕС. Какви са точно съображенията на правителството? Ние трябва много активно да се възползваме от подкрепата на Европейския съюз, да потърсим контакти във връзка с бедствията, които ни сполетяха. България трябва да предприеме мерки дали това ще бъде искане за конкретна директна подкрепа от ЕС, спешно консултиране с ЕС за пренасочване на ресурс от структурните фондове или пренасочване на пари", заяви евродепутатът Искра Михайлова в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR.
Евродепутатът Андрей Ковачев се съгласи с нея и изрази мнение, че ако иска да получи средства, Българското правителство може да се обърне към фонда за възстановяване и устойчивост, където според него има една от най-гъвкавите програми на ЕС.

"Разбира се, че това е решение на правителството, но ситуацията трябва да бъде следена ежедневно. На фона на това, което виждаме като размери трябва много сериозно да се помисли за помощ. Дали България ще поиска помощ, това е решение, което трябва да бъде взето от Министерски съвет", категорична бе Мария Габриел.

Вицепремиерът наскоро заяви, че България е изпълнила критериите за Шенген, но всъщност все още не получаваме разбиране от Нидерландия и Австрия.

"Днес се чу много силно посланието. ЕК и ЕП винаги са подкрепяли България и Румъния за влизане в Шенгенското пространство. Много ясно са казали, че тези критерии са изпълнени и решението трябва да бъде взето възможно най-бързо. България и Румъния бяха дадени за добър пример в Европа по отношение на убежищата, по отношения на връщането. Ето това за мен е много силен аргумент, които ще продължим да използваме с държави, които имат свои въпросителни. Трябва да отбележим това надграждане. Има градация в аргументацията и за мен тя е много силна", увери Габриел.

Урсула фон дер Лайен засегна и темата за "Разширяването". Андрей Ковачев го определи като постоянна политика за това, че нашата протегната ръка както към Западните Балкани, така и към Украйна, Молдова, а и потенциално Грузия, остава. Според него ЕС трябва да се отваря с различни програми, които да бъдат достъпни за гражданите, с различни наши инициативи на ЕС. Той изрази мнение, че гражданите на тези държави не трябва да бъдат обект на пропаганда от Русия, Китай, Саудитска Арабия или Иран.

Мария Габриел включи и РСМ в разговора и коментира, че от нея зависи ясно да каже, че европейската интеграция е това, към което се стреми. Вицепремиерът припомни, че България не държи само на конституционните промени, а и на договора за добросъседство и двата протокола. Тя увери, че Република Северна Македония ще има нашата подкрепа за европейската интеграция.

Габриел открои три акцента от речта на Урсула фон дер Лайен - борбата ни срещу насилието срещу жените и правата на жените, ролята на малките и средните предприятия и новите технологии и изкуствения интелект.

"Искам още веднъж да поздравя Илиана Иванова за блестящото представяне. Иновационната програма трябва да бъде довършена, трябва със сигурност бюджет. Много ясна амбиция за европейско-образователно пространство и днес беше казано. Аз ще се радвам да има малко повече внимание за културата. Тя винаги малко сякаш остава на заден план. Европа има нещо невероятно - творческите и културните сектори. Би ми се искало Европа да вложи повече и като инвестиции, и като вдигане в дневния ред, за да даде малко повече възможност за изява на потенциал на този сектор, защото той ни откроява на фона на целия свят и той е свързан с ежедневието на хората", каза вицепремиерът на България Мария Габриел.

В края на разговора тя обясни, че ѝ предстоят срещи със Съвета на Европа, с председателя на ЕСПЧ и с генералния секретар на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.
 


0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар