Маргаритов: При много високи сметки за ток и газ можем да оспорим цената пред доставчика

15 януари 2022 14:04   2478 прочита
сн.Бгнес
сн.Бгнес


сн.Бгнес

По време на произнасянето не сме длъжни да плащаме това, което ни се струва нереално високо като сметка, казва председателят на КЗП

При прекалено високи сметки за ток и газ може да оспорим пред доставчика си цената и по време на произнасянето не сме длъжни да плащаме тази сметка. Това каза пред bTV председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

„Цената на тока не е повишавана от последното увеличение с 10%, в сила е и мораториум. По отношение на цените на газа за битовите потребители са предприети мерки за компенсации. Но е възможно е да се получат високи сметки, кои то да се сторят съмнителни на потребителите. В този случай има една стъпка, която може да се предприеме", добави той.

Той обясни, че ако потребителят оспори пред доставчика на съответната комунална услуга сметката си за ток, за газ и за телефон дори, до произнасяне на доставчика по отношение на основателността на това оспорване потребителят не е длъжен да плаща тази сметка.

Председателят на КЗП обясни, че докато върви произнасянето, е би трябвало да се спира тока или да не начислява нещо на потребителя.

Маргаритов добави, че при подобен случай на двойна сметка за ток, се е оказало, че електромерът не работи както трябва, и се е наложило да се подмени, а потребителят не е платил сметката.

Относно мобилните оператори той заяви, че ако се опитат да натоварят хората с излишни разходи, от комисията са готови да вземат решения./Факти.бг


Още за: сметки   ток   газ   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар