"Малката русалка" остава невъзстановена половин година след вандалския акт

30 декември 2018 10:50   3959 прочита
Снимка: Даниела Костова, БНР
Снимка: Даниела Костова, БНР


Снимка: Даниела Костова, БНР

Общината в Ямбол трябва да реши как, кога и кой да поправи стореното, смята авторът на творбата

Половин година след като вандали обезобразиха една от емблематичните скулптури на Ямбол - "Малката русалка", тя остава невъзстановена. Композицията е поставена през 2014 година в градския парк и непрекъснато е обект на посегателства, отбеляза БНР.

Скулптурата, известна сред ямболци като "Голата маха", е напълно обезобразена. Премахната е главата, разбито е рамото, липсва част от тялото на фигурата. Авторът Руслан Русев-Роко, който изработи фигурата по поръчка на Община Ямбол е категоричен, че не носи отговорност за възстановяването ѝ.

"Този труд вече е чужда собственост и този, който го е купил или поръчал, той носи отговорност за това. Хора като мен са изпълнители. Нямаме нито права, нито задължения, това са неща, които хората от Общината решават кога, какво да се прави и къде да се направи", коментира авторът, цитиран от БНР.

Кметът на Ямбол Георги Славов заяви още през лятото, че скулптурата ще бъде възстановена, но не уточни кога. Композицията е направена в началото на 60-те години и първоначално е била изработена от бронз, а после от мозайка. Крадена е два пъти и многократно е заливана с боя. Руслан Русев пресъздаде своето виждане и направи женската фигура от масивна пластмаса, за да не провокира посегателства.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар