Макрон: Русия ще се опитва да дестабилизира Запада 

16 февруари 2020 08:50   1040 прочита


Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че Русия ще продължи да се опитва да „дестабилизира“ западните демокрации посредством намеса в избори, манипулации в социалните медии и други действия в киберсферата, предаде АФП, цитирана от БНР. 


„Смятам, че Русия ще продължи да се опитва да дестабилизира – или посредством тайни играчи, с агенциите си или с проксита“, посочи Макрон в изказване на Мюнхенската конференция по сигурността, описвайки Москва като „изключително агресивна“ в тази сфера. 

Той посочи, че европейската политика на отблъскване на Русия през последните години се е провалила, а тъй като никой не иска да са конфронтира пряко с Москва, единствената опция е по-тесен диалог за разрешаване на различията, предаде Ройтерс. 

„Чух отпора на всичките ни партньори. Аз не съм луд, но зная, че да си предизвикателен и слаб… не е политика, а напълно неефикасна система“, каза Макрон. 

По думите му след като никой от съюзниците не иска да се конфронтира с Русия, „има втори избор, който налага – рестартиране на стратегическия диалог, защото днес си говорим все по-малко, конфликтите се множат, а ние не можем да ги разрешим“. 

Френският лидер алармира още, че Западът „отслабва“, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се опита да успокои европейските притеснения за упадък в евроатлантическото единство. 

„Има отслабване на Запада. Има американска политика, която започна преди няколко години, не само при настоящата администрация, която включва известно изтегляне, преосмисляне на отношенията с Европа“, заяви Еманюел Макрон, цитиран от АФП. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар