Македония дала на Борисов карти с бежански маршрути

25 март 2016 11:38   2135 прочита
Георге Иванов - президент на Македония. Сн.: EPA/БГНЕС
Георге Иванов - президент на Македония. Сн.: EPA/БГНЕС


Георге Иванов - президент на Македония. Сн.: EPA/БГНЕС

Македонският президент Георге Иванов обяви, че страната му е предала на Бойко Борисов карти на арабски език с мигрантски маршрути, в които влиза България.

Вчера австрийският вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер заяви, че ЕС провежда консултации заради необходимостта от защита на българо-турската граница. По думите й се обсъжда затварянето на границата между България и Турция.

В отговор на въпрос в интервю за БГНЕС има ли опасност от бежански маршрут, минаващ през България, както предупреди Австрия, Иванов отговаря:

"Ако коридорът остане затворен, това е ясен сигнал до всички мигранти и особено от Африка, Бангладеш и Пакистан, които се насочват към Европа. Ако отново се отвори, ще дойдат милиони. Границата между България и Гърция трябва да бъде под контрол. Който иска да мине легално, да си подготви документите. Защо е необходимо да се създават нови нелегални пунктове?"

По думите му трябва да сме искрени и да признаем, че случващото се не е ново. Той даде пример, че преди 15 години е действал така нареченият Западен Средиземноморски път от Мароко към Испания, през който от 2000 г. до днес в Испания са влезли 5 милиона мигранти от Африка.

Когато той бил регулиран, се отворил Централният Средиземноморски път през Лампедуза и Италия на север за ЕС.

"След като се взеха мерки, пътят на мигрантите се измести на изток и така се появи Източният Средиземноморски път, който минава през нас. Когато той се регулира, веднага се появиха карти на арабски език, където България е посочена като коридор, през който мигрантите ще могат да минават транзит за Сърбия или през Румъния и Унгария до Полша. Представяте ли си за какво става дума? Тези карти ги дадохме лично на Бойко Борисов", попита Иванов.

Според македонския президент, хората, контролиращи тези пътища, са част от организираната престъпност. Той посочи данни на Европол, според които само през миналата година са спечелени 6 милиарда от трафик на хора.

По време на Международната конференция за сигурност в Мюнхен Иванов разговарял с президента на Афганистан, който потвърдил, че същите тези маршрути, които се използват от наркотрафикантите, сега се използват от трафикантите на хора. Тези, които доскоро са се заминавали с трафик на наркотици и проституция, сега са се пренасочили към трафика на хора.

"В интернет, във Фейсбук групите можете да намерите информация за тези маршрути, на които доминира територията на България. Единият от тях минава през Кулата. Той трябва да се използва като транзит за Сърбия. А другият, когато времето се затопли, ще минава през Черно море, ще има и коридори през Одеса и т.н.", казва още държавният глава.

Той изтъкна, че ако се затвори един от коридорите, се отваря нов. По думите му има карти с включени Албания и Италия, вече се използват и въздушни коридори, има самолети с мигранти.

Македонските служби за сигурност, когато разпитвали хората на границата, констатирали, че 90 на сто от тези, които са минали през Македония, са използвали услугите на трафикантите.

"По тази причина направихме предложението да се открият въздушни коридори. Всеки ще плати по 500 евро от Атина до Берлин и така ще спрем кранчето на тези, които печелят незаконно. Оставяйки отворени тези коридори, ние финансираме бандитите и трафикантите, които печелят от нещастието на тези хора", заявява още Георги Иванов.

Миналата седмица по българо-македонската граница при ГКПП "Златарево" се проведе съвместно учение на полиция и армия заради засиления миграционен натиск.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар