Македонци, украинци и туристи от още 8 страни идват у нас с PCR тест 

28 юли 2020 07:45   2818 прочита


   

Туристи от 10 страни извън ЕС ще могат да влизат у нас с отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа преди пристигането им в България, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Става дума за граждани на Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Украйна, Молдова, Израел и Кувейт. Облекчението е регламентирано със заповед на здравния министър Костадин Ангелов, издадена днес. 

За гражданите на Украйна изискването за представяне на отрицателен PCR тест важи от 30 юли, а за всички останали - от утре, 28 юли.   

С отрицателен PCR тест в България могат да пристигат и граждани на други трети страни, пътуващи по съществени причини. Като такива причини в заповедта на здравния министър са посочени: дейността на сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма, на лица, пътуващи с цел обучение или по хуманитарни причини. Същото важи и за представителите на търговско-икономически и инвестиционни дейности. 

PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС, Обединеното кралство, страни по Шенгенското споразумение, както и от Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай. Те не подлежат и на 14-дневна карантина. newsbg 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар