Лидерите от НАТО: Агресивните действия на Русия са заплаха за сигурността на съюзниците

05 декември 2019 10:33   1883 прочита
Снимка: AP/БТА
Снимка: AP/БТА


Снимка: AP/БТА

С-400 никога няма да бъде интегрирана в Алианса, заяви Йенс Столтенберг за решението на Турция

Лидери на 29-те страни от НАТО заявиха, че "агресивните действия на Русия" са заплаха за евроатлантическата сигурност, а нарастващото влияние на Китай представя както възможности, така и предизвикателства пред алианса. Тази позиция беше обявена в съвместна декларация, приета след края на срещата на високо равнище на Алианса в Лондон по случай 70-годишнината му, предаде Ройтерс.

Това е първият случай, когато лидерите признават нарастващата сила на Китай като "предизвикателство", отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

В изявлението си лидерите потвърдиха своята солидарност и единство и наблегнаха на "трайната трансатлантическа връзка" между Европа и Северна Америка и споразумението за взаимна отбрана, при която нападение срещу една от страните се смята за нападение срещу всички тях.

НАТО е съюз, чиито цели са изцяло отбранителни и "не представлява заплаха за нито една страна", подчертаха те.

Турция беше заплашила да не подкрепи план за подобряване на отбраната на балтийските страни, намиращи се в съседство с Русия, след като други страни членки на НАТО отправиха критики срещу военната операция на Анкара в Сирия, припомня Асошиейтед прес.

"Това е национално решение на Турция. Много съюзници изразиха загриженост, аз също изразих своята за последствията от това решение", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на заключителната си пресконференция на лидерската среща на алианса в Лондон, в отговор на въпрос за покупката от Турция на руски зенитно-ракетни комплекси С-400.

"Това, което мога да кажа, е, че руска система за противовъздушна отбрана С-400 никога няма да бъде интегрирана в НАТО. Никога няма да е част от интегрираната система на алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана. Така че това ще е самостоятелна система", каза още той.

Съюзниците са се договорили днес за осъвременени планове за защита на балтийските страни и Полша. Столтенберг обяви, че приветства това.

Генералният секретар отново коментира разногласията в Алианса, като заяви, че те винаги ще привличат повече внимание от това, върху което съюзниците постигат съгласие. Той отново напомни, че разногласия са съпътствали НАТО от началото на съществуването му.

"29 различни страни сме, от двете страни на Атлантика, с различна история, различна география и политически сили на власт. Естествено, че има различия, нещо друго би било странно, но силата на НАТО е в това, че винаги сме били в състояние да преодоляваме тези различия и да се обединяваме около основната ни мисия - да се защитаваме взаимно", подчерта Столтенберг.

"Вярваме в диалога с Русия, защото тя е най-големият и близкият ни съсед. Трябва да се стремим към по-добри взаимоотношения с нея. Но дори и да не сме в състояние да постигнем такива в краткосрочен план, ние трябва да можем да се справяме и с трудни взаимоотношения", посочи още шефът на НАТО, като напомни за подхода, включващ диалог, но и сдържане и отбрана.

Генералният секретар говори и за предизвикателствата, свързани с Китай и новите военни способности на страната.

"В момента най-важното споразумение в нашата модерна история е споразумението за С-400. Системите за противовъздушна отбрана са предназначени да осигурят мир и сигурност в нашата страна. Другите стъпки, които предприемаме, са за подобряване на нашите отбранителни способности ", заяви преди време турският президент Реджеп Ердоган, като подчерта, че контролът върху системите С-400 ще бъде изцяло в ръцете на турските въоръжени сили.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар