Лидерите от евроблока призоваха държавите и институциите да се подготвят за Брекзит без споразумение за свободна търговия. 

16 октомври 2020 07:10   1862 прочита


Продължават преговорите за Брекзит. Ръководителите на 27-те страни членки, заявиха, че "ще продължат преговорите през следващите седмици", и призоваха Великобритания "да предприеме необходимите стъпки, за да направи споразумението възможно". 

Те призоваха държавите и институциите да се подготвят за Брекзит без споразумение за свободна търговия, предава Нова тв. Европейската комисия беше упълномощена да подготви пакет от извънредни едностранни мерки в случай на такъв сценарий, се казва в приетото изявление на днешния Съвет на ЕС по въпросите на Брекзит. Срещата на върха на държавите-членки на ЕС одобри удължаване на преговорите „с няколко седмици”, но не по-късно от 31 декември, с надеждата все пак да се стигне до споразумение. 

Европейският съюз упълномощава главният преговарящ Мишел Барние да продължи преговорите през следващите седмици и призовава Великобритания да предприеме необходимите действия за постигане на споразумение, се казва в документа. 

„Във връзка с това ЕС призовава всички държави и институции от общността, както и заинтересованите играчи, да активизират работата си на всички нива за подготовката на всякакви сценарии, включително липсата на споразумение”, пише още в изявлението. 

Съветът информира Лондон, че споразумението за напускането на Великобритания „и всички протоколи към него трябва да бъдат приложени своевременно и в пълен обем”. 

Това е четвъртата отсрочка, която ЕС дава на Великобритания във връзка с процеса на Брекзит. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар