Левицата ще предложи алтернативен бюджет, който да е социален

30 октомври 2020 06:59   1544 прочита


  
 
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще избира кандидатите за европейски прокурори. Защо от левицата са против?
"На българска територия управлението умело успява да преиначи това, което ни се дава като изисквания, за да може да работят нормално европейските институции. Не е определено колко души ще искаме да изпратим - това е един от основните проблеми. Тези лица, които излъчим, ще бъдат преценени и назначени от Лаура Кьовеши", каза депутатът от БСП Иван Иванов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му другото условие, което от БСП считат за непрозрачно, е редът на избиране на европейските прокурори - откъде да бъдат излъчени те и кой ще ги избере.

"Управляващите предлагат нашите представители в Европейската прокуратура да се избират само от прокурорите на Висшия съдебен съвет. Ние считаме, че подобен избор трябва да бъде направен от целия пленум на ВСС, 2/3 от него да одобри излъчените кандидатури. Нормално е за такава длъжност да има максимален консенсус от всички представители във ВСС", отбеляза народният представител.

Според него в момента БСП е единствената партия, която осъществява контрол върху управляващите, и смята, че рейтингът на левицата ще се вдигне. Той коментира и темата за държавния бюджет.

"В този бюджет се очаква при актуализацията му да бъдат узаконени и изхарчени над лимита 5 млрд. лева. Българите трябва да са наясно, че парите им се харчат в аванс. Заемите, които тегли правителството, ни вкарват в една дългова спирала, от която няма излизане", подчерта Иван Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че се правят разходи с етикета "социални", а те всъщност са срочни.

"Бюджетите винаги търпят актуализация. От БСП ще предложим нашия алтернативен бюджет, който ще е социален и отразява предизвикателствата на коронакризата. Реформите, които ще предложим, ще бъдат устойчиви", категоричен бе депутатът от левицата.

Иванов посочи, че служителите на МВР протестират с основание, тъй като няма стратегия за работа в това министерство, а се давало "на парче".

 днес бг 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар