"Кръвни братя" се срещат 3 г. след получения шанс за нов живот

22 септември 2019 11:52   3304 прочита


Момче от Пловдив е здраво благодарение на непознат от Израел

Младо момче от Пловдив, болно от левкемия, е здраво благодарение на непознат от Израел, съобщава bTV.

Кръвни братя - Ноам живее в Израел, а Николай в България. Преди три години младежът от Израел дарява кръвта си на Ники, който се нуждае от костномозъчна трансплантация, за да живее. Двамата не се познават до преди няколко месеца, когато е първата им среща в Израел.

"Честно казано първите 30 секунди не знаех какво да кажа, беше доста емоциално, просто се гледахме и се прегръщахме, наистина беше много вълнуващо", разказва Николай Попов от Пловдив.

"Виждах пред очите си човека, на когото съм спасил живота. Беше в представите ми, но, когато го видях, разбрах какво съм направил. Двамата имаме една кръв, той е мой брат", сподели Ноам Глик.

По закон тайната на донорството се пази две години. Когато срокът изтича, двамата младежи едновременно изпитват едно и също желание - да знаеш с кого делиш една кръв. Издирват се и се намират.

"Имаме доста общи неща между нас, много общи интереси, музика, разгворът върви все едно се познаваме от много време", казва Ники.

Когато е 18-годишен, в казармата Ноам дарява безвъзмездно своята кръвна проба на Международната донорска банка с надеждата, че може да спаси човешки живот. И се оказва единственият шанс за непознат на хиляди километри разстояние.

"Не мислех, че е голямо нещо. Просто взеха кръв от вената ми и това е, но за Ники това е наистина спасяване на живот. Когато дойдох в България, аз осъзнах какво съм направил", обясни Ноам.

Вече три години Николай живее нов живот благодарение на Ноам. А Ноам е щастлив, че освен седемте си братя и сестри в Израел, вече има и кръвен брат, който е от България.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар