Кражбите в железопътната инфраструктура достигнаха 1 400 000 лв.

25 юли 2011 00:18   4120 прочита
Бисер Минчев
Бисер Минчев


Бисер Минчев

Изказване на главния ревизор по безопасността на НКЖИ Бисер Минчев

До края на месец юни кражбите от железопътната инфраструктура са на стойност 1 400 000 лв., без да са отчетени разходите за възстановяването й. Това каза за “Фокус” Бисер Минчев - главен ревизор по безопасността на Национална компания "Железопътна инфрастуктура” /НКЖИ/.

По думите му през първото тримесечие на годината се наблюдава ръст на кражбите, като пикът е достигнат през месеците февруари, март. От месец април до момента се наблюдава занижаване на кражбите от железопътната инфраструктура.

“Предлагаме да се завишат санкциите в Наказателния кодекс за кражбите от железопътната инфраструктура и да се квалифицират като терористичен акт”, заяви Минчев.

Относно промените в Закона за управление на отпадъците, Бисер Минчев даде пример с нововъведените алинеи 1 и 2 на чл. 39 от проектозакона. “В тях законодателят узаконява покупката на кабели от физически лица, защото изразът в ал. 1 “които нямат битов характер” означава, че тези кабели, които имат битов характер, ще могат да се изкупуват. Това, от своя страна, означава, че безконтролно ще се изкупуват кабели и други отпадъци от т.нар. рискова номенклатура, което категорично не е стъпка в посока превенция на кражбите, а точно в обратна посока”, каза Минчев.

По думите му самите браншови организации на дейностите с отпадъци от черни и цветни метали предлагат да се въведе тотална, ясна и категорична забрана за изкупуване на кабели, релси, капаци на шахти и др. подобни отпадъци, което законодателят интерпретира в неясни текстове, създаващи предпоставки за различно тълкуване и административен произвол.

“Считаме, че текстът на закона следва да е категоричен, а не да създава предпоставки за различни тълкувания. Също така считаме, че стъпка в посока към превенция на кражбите е съвместен контрол от няколко ведомства, към който браншовите организации на фирмите, извършващи търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали, също да оказват съдействие. Единствено и само със съвместни усилия и действия на всички ангажирани в този процес органи и лица и с изработването на комплекс от мерки и взаимодействия би могло да се ограничи разрастването на проблема с кражбите на метали, пред който всички сме изправени”, каза Минчев.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар