Китай ще достави безвъзмездно ваксини на 69 държави  

08 март 2021 07:37   2076 прочита


Китай ще достави безвъзмездно ваксини на 69 държави  

Китай ще достави безвъзмездно ваксини срещу коронавирус в 69 държави, а в други 43 ще ги продава, заяви министърът на външните работи Уан И. 

Пекин е обещал да предостави 10 милиона дози ваксина за нуждите предимно на развиващите се страни чрез програмата COVAX, съобщава БГНЕС. 

По думите на министъра, "ваксината е най-мощното оръжие срещу коронавирус, което дава надежда за спасяване на живота". Китай се обявява за достъпност на ваксината като глобално обществено благо, каза още той. 

"Готови сме заедно с чуждестранните партньори да разгледаме въпроса за взаимно признаване на ваксинирането и да разработим съвместно конкретен план за това", заяви министър И. 


Китайските власти са предоставили ваксини срещу коронавирус на миротворците от ООН и са готови да осигурят доставки за Международния олимпийски комитет и участниците в олимпиадата. 

Китайският дипломат подчерта, че Пекин са стреми да помогне с ваксинирането на развиващите се държави. Страната му няма за цел да се конкурира по този въпрос на международната арена, тъй като най-важното е продуктът да бъде сигурен и надежден. 

"Солидарността е сила, а упоритостта ще ни донесе победа", заключи Уан И. 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар