Китай продължава да отказва да предостави ключови данни за COVID-19  

15 февруари 2021 05:22   1733 прочита


 Нараства напрежението относно разследването на Световната здравна организация (СЗО) за произхода на Ковид-19, пише The Guardian. Един от нейните членове заяви, че Китай е отказал да предостави ключови данни, а американският съветник по националната сигурност заяви, че е "дълбоко разтревожен“ относно първоначалните констатации. 

Международната делегация на СЗО пътува до китайския град Ухан миналия месец като част от усилията да разбере повече за първоначалното огнище на вируса. Доминик Дуайър, австралийски експерт по инфекциозни болести, който беше част от екипа, заяви, че са поискали необработени данни за пациентите, но са получили само финално обобщение. 

Дуайър заяви в събота, че споделянето на анонимни „сурови“ данни е „стандартна практика“ за разследване на огнище. По думите му този вид данни са особено важни в усилията за разбиране на Ковид-19, тъй като само половината от 174 първоначални случая са били посетили вече затворения пазар, където първоначално бе открит вирусът. 

Ухан е мястото, където е вирусът бе идентифициран за първи път и бе тежко засегнат от инфекциите, но Китай се опитва да постави под съмнение дали Ковид-19 наистина е тръгнал от там или по-скоро от вносните замразени храни. 

Миналата седмица шефът на делегацията на СЗО Ухан Питър Бен Ембарек заяви, че е "изключително малко вероятно“ вирусът да е "изпуснат“ от лаборатория. С това твърдение той отговори на конспиративните теории, които бяха защитавани в социалните мрежи, включително и от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. 

 .dnes.bg 
 


Още за: Китай   данни   ковид   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар