Кирил Петков: Нямаме разногласия кой кое министерство очаква 

06 декември 2021 06:52   1 коментар   3507 прочита


 
 

"Комуникацията с коалиционните партньори е непрекъсната. Това е сигнал, че вървим напред. Процесът е доста сериозен и се надявам, че всяка минута, инвестирана в него, ще ни даде по-малко рискове в бъдещето". 

Това каза пред БНР съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и поясни, че се очаква документът да бъде при партньорите до края на деня. 

Той не изключи възможността да има допълнителни корекции в текстовете на коалиционното споразумение. Също така посочи оптимистичен и реалистичен вариант за деня, в който ще бъде гласувано новото правителство - съответно до края на новата седмица или през следващата. 

 
До средата на следващата седмица се очаква партиите да подпишат за управляваща коалиция 
ПП ще подпише коалиционното споразумение поотделно с всяка една от формациите, посочи Петков. 

"Синхронът се координира от мандатоносителя. Ние предлагаме да имаме съвет на експертите по теми и когато един проблем не може да се реши на експертно ниво, той да се качи на лидерско". 

В предаването "Политически НЕкоректно" Кирил Петков допълни, че ПП ще даде кредит на доверие на коалиционните партньори за излъчване на кандидати за министерските позиции, но "от наша гледна точка ще държим ясна равносметка за постигнатите цели". 

"Прехвърляме инициативата за избор на хора към коалиционните партньори, но изискваме отговорността да бъде ясна във връзка с политиките... Нямаме разногласия кой кое министерство очаква. Всеки един министър ще трябва да работи в рамките на коалиционното споразумение. Затова е важно всеки един министър да си дойде с екип". 

Той потвърди номинациите на ПП за министри на финансите, на вътрешните работи и на образованието - Асен Василев, Бойко Рашков, Николай Денков. 

"Финалното решение ще бъде взето в коалиционния формат. Като коалиционни партньори трябва да се научим, че сме общ отбор и държим на нещата, които сме си обещали". 

Предлагат на Бойко Рашков да остане министър на вътрешните работи 
Кирил Петков подчерта една от точките в коалиционното споразумение - реформирано правосъдие в България: 

"Иван Гешев е част от проблема, другата част е как работи тази система... Бих се зарадвал да приема подкрепа и от опозиционните партии, ако темата е смяната на главния прокурор, смяната на системата, по която той се избира". 

1 коментар
06 Декември 2021 11:20 | Стефанов
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Има, няма разногласия... Кой знае? А аз имам въпрос - защо Нинова не иска Рашков? Заради Рашков, заради Радев или заради Борисов?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар