Кацаров с нова заповед от неделя 

27 ноември 2021 07:12   1 коментар   25417 прочита


 
 

Нова заповед издаде здравният министър Стойчо Кацаров. Тя влиза в сила от тази неделя. 

Според докуммента българските граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, които се завръщат от Република Мозамбик, Република Боствана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Република Намибия и Република Зимбабве, ще бъдат поставяни под задължителна 10-дневна карантина. При влизане в страната те подлежат и на задължително изследване с антигенен тест. Лицата трябва да предоставят по електронна поща на регионалната здравна инспекция, която ги е поставила под карантина, документ с резултат от проведено от 10-тия до 12-тия ден от влизането на територията на страната PCR изследване, независимо от резултата. 


 
От 1 декември, сряда, гражданите, пристигащи от червена зона, които не представят валиден цифров сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване, за изследване с PCR тест, или аналогичен на тях документ, се поставят под 10-дневна карантина, която не може да бъде отменена. 

Лицата, пристигащи от зелена или оранжева зона, които не представят един от посочените в заповедта документи, също се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде отменена, ако лицето си направи PCR или антигенен тест, но не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината се счита за преустановена от деня, следващ регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с вируса. 

1 коментар
27 Ноември 2021 18:50 | Цеца
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Стойчо жесток си!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар