Ќовините на югозападна Ѕългари€
 ”никален скандал в чалгата! ≈мили€ за  око ƒинев: Ќ€какъв мухльо ме предал! ¬ол€! ∆ени е в инвалидна количка, но продължава да покор€ва върхове със силата на духа си
   –егистрац舫абравена парола

»зваждат €дрено гориво от атомната централа "‘укушимаУ


15 април 2019 10:07   1943 прочита

—нимка: ј–/Ѕ“ј
—нимка: ј–/Ѕ“ј


—нимка: ј–/Ѕ“ј

ўе са необходими около две години, за да се премахнат 566 единици €дрено гориво


ќператорът на €понската атомна централа "‘укушима" в понеделник започна изваждането на атомно гориво от сграда, в ко€то се намира един от реакторите, които се стопиха през 2011 г. “ова ще бъде първи€т път, когато чрез деликатна операци€ операторът на ‘укушима “≈ѕ ќ ще извади гориво от централата, предаде ј‘ѕ, цитирана от "‘окус".

ѕоради високите нива на радиаци€, техниците използват дистанционно контролирано оборудване, за да извад€т горивото от "резервоар за съхранение" вътре в сградата.

—поред “≈ѕ ќ ще са необходими около две години, за да се премахнат 566 единици €дрено гориво, повечето от които вече са изразходвани. »нженерите се нуждаеха от време, за да изчист€т отломките от земетресението в сградата, докато преодол€ват различни други технически предизвикателства, за€ви говорител€т на “≈ѕ ќ ёка ћацубара.

"“р€бваше да действаме внимателно (за да премахнем отломките) и тр€бваше да предприемем мерки, тъй като прахът щеше да се издигне и да се увеличат радиационните нива", каза т€.

японски€т премиер Ўиндзо јбе посети вчера атомната електроцентрала ‘укушима, където преди осем години след земетресени€ и цунами се стигна до разтоп€ване на активната зона на реакторите. ÷елта на визитата на јбе бе да се насочи вниманието към възстанов€ването на района и мерките за сигурност, които се взимат в момент, когато япони€ се готви за домакинството на ќлимпийските игри през 2020 г., предаде јсошиейтед прес, цитирана от Ѕ“ј.

јбе бе в авариралата централа и преди пет години.

—егашното му посещение се възприема и като опит за минимизиране на щетите от гафа, допуснат от министър …ошитака —акурада от управл€ващата парти€, който отговар€ше за подготовката на »грите и който подаде оставка заради реплика, сметната за обидна за хората, засегнати от силното земетресение през март 2011 г. и омаловажаваща усили€та за възстанов€ване на района. Ќа събитие за набиране на средства за депутат —акурада се пошегува, че политическата кариера на депутата била "по-важна" от възстанов€ването на североизточни€ район, съобщи агенци€  иодо. јбе веднага го отстрани от поста и се извини за думите му, а днес за€ви: "ѕолитиката ни е всеки министър да е министър на възстанов€ването. ѕотвърждаваме ангажимента си да работим за възраждане на ‘укушима и —евероизточна япони€".

јбе посети и футболен комплекс, използван временно като оперативен център за справ€не с €дрената авари€. ¬чера комплексът бе открит отново като спортно съоръжение.

източник: dnes.dir.bg

ќще за: гориво  ‘укушима  реактори ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.