ИЗЛИЗАМЕ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР: Токът с прогнозна цена за година напред!

04 март 2024 23:10   2909 прочита
Снимка: iStock
Снимка: iStock


Снимка: iStock

Министерският съвет ще определя прогнозна цена на електроенергията за домакинствата за срок от една година, на която битовите потребители ще купуват тока, който ще им доставят крайните снабдители от 1 юли т.г. до 30 юни 2025 г. Тя ще се състои от базова цена, определена от кабинета въз основа на средната пазарна цена, по която доставчиците са купили тока от борсата. Към нея ще се добавя ценова компонента с размер до 7 процента от базовата, с която ще се заплащат мрежовите преносни и електроразпределителни услуги, балансирането, такса „задължение към обществото“ и други, която също ще е прогнозна за година, пише "Телеграф".

Опит

Домакинствата вече имат негативен опит за плащане на топлинната енергия по прогнозна цена. Топлофикациите купуват от „Булгаргаз“ горивото по определяна от КЕВР всеки месец цена. Но домакинствата им плащат парното и топлата вода по прогнозна едногодишна цена. Наредбата за регулиране цените на топлинната енергия предвижда, когато прогнозната цена на газа е с 15% по-висока, отколкото средната цена от месечните цени на синьото гориво, да променят прогнозната цена на топлото веднъж на 6 месеца. Преди месец при поредното поевтиняване на месечната цена на газа енергийният регулатор отказа да изпълни задължението, защото според изчисленията му за целия едногодишен период намалението нямало да мине 15%.

Преди 5 дни, когато КЕВР реши цената на газа за март да падне с 19% до малко над 57 лева на мвтч, омбудсманът Диана Ковачева отново препоръча на КЕВР да намали цената на парното.

В момента цените на европейските газови пазари продължават да намаляват и се очаква тенденцията да се задържи. Мълчанието на регулатора е все по-притеснително, защото само от януари до март, включително, топлофикациите ще платят за трите месеца по 206,27 лева/мвтч за газ, докато потребителите ще са платили по 309,42 лева на мвтч, тоест ще са надплатили 103,14 лева на мвтч.

КЕВР отговори на препоръката на омбудсмана, съобщиха от регулатора на запитване на „Телеграф“. Заради празничните дни в офиса на обществения защитник още не знаеха дали ще поевтинее парното. КЕВР не отговори и на „Телеграф“.

Прогнозната едногодишна цена на топлинната енергия, определена при прогнозна също едногодишна цена на газа, пази потребителите при голямо поскъпване на синьото гориво.

Тарифи

Не е ясно още дали прогнозната базова плюс комплексна цена на тока ще може да се коригира през годината при силно поскъпване на пазарната цена на борсата. Почти сигурно е обаче, че засега ще има една тарифа на тока за бита. При пълната либерализация на пазара за домакинствата след края на 2025 г. търговците доставчици на електроенергия могат да въведат няколко тарифи с цел да привлекат клиенти с по-добри условия.

Още от 2007 г. битовите потребители имат право да избират търговец доставчик. Практически обаче предпочитат да купуват от краен снабдител („Електрохолд“, ЕВН и „Енерго-Про“), защото цените му са по-ниски от пазарните.


Още за: цена   ток   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар