Избрани за високи постове в САЩ: Русия е заплаха

13 януари 2017 10:12   1680 прочита
Доналд Тръмп на няколко пъти каза, че ще затопли отношенията с Русия. Сн.: БТА
Доналд Тръмп на няколко пъти каза, че ще затопли отношенията с Русия. Сн.: БТА


Доналд Тръмп на няколко пъти каза, че ще затопли отношенията с Русия. Сн.: БТА

Двама от номинираните за високи постове в администрацията на Тръмп смятат Русия за сериозна заплаха за САЩ и света.

Номинираният за министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис смята, че президентът на Русия Владимир Путин се опитва да разбие НАТО.

Принципиалните заплахи за САЩ започват с Русия и те включват всяка страна, които се опитват да заплашват околните държави чрез насилие, оръжия за масово поражение или чрез необичайни методи, каза пред сенатска комисия пенсионираният военен Матис, наричан още "бясното куче".

Матис нарече Русия "стратегически съперник" на САЩ и "противник в ключови области". Той се обяви за постоянно присъствие на САЩ в Литва, Латвия и Естония.

Ако бъде одобрен за министър на отбраната, Матис ще стане първия шеф на Пентагона от 50-те години на 20 век, който е военен от кариерата. Сенатът гласува да бъде променен закон, за да може това да се случи.

Избраният от Доналд Тръмп за нов ръководител на ЦРУ Майк Помпейо на свой ред смята, че Русия налага агресивно позициите си по света, като нахлу и окупира Украйна, като заплашва Европа и не прави почти нищо, за да унищожи "Ислямска държава".

В писмени отговори на въпроси на комисията по разузнаването в Сената той обещава, че ЦРУ ще предоставя на управляващите точен и проницателен анализ на руските дейности, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

На изслушването в комисията по-късно Помпейо каза, че смята за приемливи изводите в доклада на американските разузнавателни служби за руска намеса в президентските избори в САЩ чрез хакерски атаки.

Той посочи, че досега е присъствал само на един брифинг по темата, но информацията, с която разполага, "потвърждава, че това е солиден анализ".

"Напълно ясно е какво се е случило", каза той. "Става дума за агресивна операция, предприета от руското ръководство."

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар