Италия след пожарите: Хора и животни умират, всичко се превърна в пепел  

22 август 2021 05:50   3042 прочита


Италия след пожарите: Хора и животни умират, всичко се превърна в пепел  

Като повечето фермери, живеещи в отдалечените градове на планинската верига Аспромонте в Калабрия, Южна Италия, земята, която притежава Никола Фортуньо, е целият му живот. 79-годишният мъж отказа да бъде евакуиран, когато в сряда пламъци обхванаха Пирайно, махала, заобиколена от борова гора над град Кардето. Вместо това той остана вкъщи, за да се опита да спаси животните и посевите си. Изгорялото му, безжизнено тяло бе намерено от пожарникарите. 

"Виждах Никола, когато той идваше в града, за да отиде при лекар“, казва Франческа Креа, собственик на магазина за вестници в Кардето. "Смъртта му е много болезнена, тъй като ние сме общност от предимно фермери - хора, които правят големи жертви за малко парче земя - животните са нашите съкровища. " 

Общностите в планините Аспромонте отчитат огромни разходи за препитание и околната среда, тъй като горските пожари бушуват за десети пореден ден. През последните дни усилията за гасене на пожарите, които също тормозят Сицилия, Кампания, Пулия, Базиликата и остров Сардиния, бяха възпрепятствани от горещите ветрове на фона на интензивна, продължителна топлинна вълна, която накара температурите в Италия да счупят европейските рекорди. 

Горските пожари опустошиха и големи територии в Южна Европа и Турция, тъй като регионът преживява най-екстремната си гореща вълна от три десетилетия. 

Очаква се горещата вълна да продължи през следващите няколко дни, като температурите може достигнат до 41C. 

Горските пожари, които засегнаха района на Кардето, все още тлеят в четвъртък сутринта. Други тепърва започват. Последиците бяха поразително видими в обгорялата земя, почернели скали и десетки изгорели или срутени дървета. 

Към четвъртък вечерта в Калабрия горяха 60 пожара, най-големият брой в Италия, което накара правителството, ръководено от премиера Марио Драги, да обяви национален план за извънредни ситуации. "Ще стартираме програма за обезщетение за засегнатите хора и предприятия, заедно с извънреден план за залесяване и план за сигурност", се казва в изявление на офиса на Драги. 

Потвърдено е, че петима души са загинали при пожарите: четирима в Калабрия и един в Сицилия, където 30-годишен фермер беше смазан от трактора си, докато се опитваше да потуши пламъците във фермата си в град Патерно, близо до Катания. 

Всички смъртни случаи в Калабрия са настъпили в планините Аспромонте, дом на обширен национален парк, който съдържа площ от вековни букови дървета и който тази година е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Жена и племенникът й бяха убити, докато се опитваха да спасят маслиновата си горичка, 76-годишен мъж почина, след като напусна дома си в опит да защити разпределението си. 

Междувременно стотици поклонници, които вървяха към религиозен обект в град Сан Лука, бяха принудени да се върнат, когато пламъци обгърнаха пътища. 

В Рокафорте дел Греко, град с около 400 жители в центъра на националния парк Аспромонте, Анджела Тесороне и брат й Алфонсо бяха принудени да избягат в понеделник вечерта, когато пламъците ги настигнаха. "Това са най -лошите горски пожари, които съм преживявал", казва Тесороне, който притежава бизнес за производство на зехтин. "Хората умират, животните умират, акри и декари гори, и земеделски земи са унищожени. Всичко, което е останало, е пепел. " 

Докато се оценява мащабът на унищожението, гневът нараства заради справянето с горските пожари, като много калабрийци посочват редица грешки - включително премахването на държавния горски корпус от правителството на Матео Ренци през 2016 г. Според тях това е изострило ситуацията по време на тази гореща вълна. 

Други казват, че подкрепленията от централното правителство за подпомагане на борбата с пожарите са дошли твърде късно. Армията беше изпратена в Калабрия тази седмица, както и персонал от италианската служба за гражданска защита. Освен това 2500 експерти в областта на горското стопанство и доброволци от Калабрия Верде, на която е възложено да се грижи за горите в региона, участват в усилията за гасене на пожари. 

"Целият отряд работи на цялата територия", каза Джузепе Олива, специален комисар за Калабрия Верде. "Тази година климатичните условия затрудниха борбата с пожарите. Никога не съм виждал нещо подобно на пожарите това лято и всичко се дължи на лошо управление на горите" 

Coldiretti, основното италианско сдружение на земеделските производители, заяви по -рано този месец, че броят на горските пожари в страната се е утроил през 2021 г. в сравнение със средногодишното между 2008 и 2020 г. 

Властите изчисляват, че почти 57% пожари при тези условия са злонамерени, причинени от подпалвачи или тези, които искат да се възползват от държавните средства. В някои случаи пожарите са предизвикани от млади хора, които просто искат да видят аварийните служби в действие. 

"По-малко от 2% са пожарите, пламнали естествено, например от удар на мълния. За 4, 4% причината е неустановена, а 22% са некласифицируеми ситуации, в които е трудно да се знае какво не предизвика пожара", обяснява Роберто Чинголани, италиански министър на екологичния преход. 

Седнал пред бар в селце близо до Кардето, Марко Бруно не се съмнявя, че човешката небрежност е изиграла своята роля при пожарите в планините Аспромонте. През 2003 г., когато хиляди загинаха и късите гори бяха унищожени от горски пожари в Европа в условията на силна гореща вълна, поддържането на горите на Аспромонте беше поверено на организации с нестопанска цел. Организациите ще получат по-голямата част от плащанията си само ако успеят да ограничат пожарите в определените им зони до по-малко от 1%. Системата, довела до значително намаляване на броя на горските пожари, беше премахната през 2013 г. 

"Никога не съм виждал подобни пожари", казва Бруно. "И всичко се дължи на лошо управление на горите. Преди имахме система, която работеше, опитни хора, които знаеха какво правят. Сега няма достатъчно наблюдение или поддръжка и това са последствията. " 

 

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар