Италия пред правителствена криза

13 януари 2021 07:56   1372 прочита


Италианското правителство прие снощи амбициозен план на стойност 222, 9 милиарда евро за възстановяване на пострадалата от пандемията от коронавирус икономика, предаде "Франс прес". 

"Министерският съвет одобри най-големия инвестиционен план в историята на Италия", заяви в "Туитър" министърът на икономиката Роберто Гуалтиери. 

Този план, който трябва да бъде одобрен от парламента, може да доведе до разпадане на управляващата лявоцентристка коалиция. 

Бившият премиер Матео Ренци, лидер на малката партия "Италия вива", пое ангажимент да не проваля приемането на плана, за да не се забави пристигането на еврофондовете. Но той постави условия за неговото съдържание, което смята за незадоволително и заплашва да напусне правителството. 

Двамата министри от неговата партия Тереза Беланова (на земеделието) и Елена Бонети (на семейството) гласуваха въздържали се на министерския съвет. 

Очаква се днес Ренци да обяви дали остава в правителството, където е партньор с Демократическата партия и Движение "Пет звезди". 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар