Италия отменя карантината за пристигащи от България  

16 май 2021 08:20   1057 прочита


 Италианските власти отменят задължителната карантина за пристигащите от България от днес до 30 юли 2021 г., съобщиха от МВнР. 

Българските граждани трябва да представят "зелен сертификат", който доказва, че имат отрицателен тест за COVID-19, направен до 48 ч. преди влизането им в страната - молекулярен или антигенен, взет чрез проба от носоглътката. Ако не представят отрицателен тест, те са задължени да спазват 10-дневна карантина, като след изтичането й трябва отново да се тестват. 

Пътуващите за Италия българи трябва да попълнят предварително дигитален формуляр за локализация, достъпен на адрес: https://app.euplf.eu/#/ 

Изключения от задължението за тест и за карантина са предвидени в някои специални случаи, при условие, че не са налице симптоми на коронавирус. 

Изискванията за тест или карантина не са в сила за екипажи на транспортни средства, пътуващ персонал, пътуващи по работа трансгранични работници. 

Същото важи за влизащите в Италия от държави от Списък "А" - Сан Марино и Ватикана. 

Изключение се прави също при влизане в страната за период, който не надвишава 120 часа по доказани причини, свързани с работа, здраве или абсолютна спешност. При изтичането на 120 часа гражданинът трябва незабавно да напусне територията на Италия, като в противен случай подлежи на карантина. 

Санитарните ограничения не важат и при транзит с лично превозно средство през италианска територия за период не по-голям от 36 ч., при изтичането на който гражданинът следва незабавно да напусне територията на Италия. В противен случай подлежи на карантина. 

Изключение се допуска и за персонал на предприятия и фирми, чието основно или второстепенно седалище е в Италия - за пътувания в чужбина по доказани причини, свързани с работа, за период, който не надвишава 120 часа. 

Извън стандартния ограничителен режим са поставени също служители на ЕС или международни организации, дипломатически агенти, административно-технически персонал на дипломатически и консулски мисии, военен персонал и др. 

Мерките не важат също за ученици и студенти, които посещават занятия в учебно заведение, намиращо се в държава, която е различна от страната на пребиваване и в която се завръщат поне веднъж седмично. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар