Ќовините на югозападна Ѕългари€
—узанита мила коли и помпала гуми, за да събере пари за клипа си  © —н.: iStock.comяжте повече банани и авокадо, ето защо
   –егистрац舫абравена парола

»тали€ намал€ва бро€ на депутатите, за да спести 100 млн. евро годишно


9 октомври 2019 09:59   1586 прочита

—нимка: Getty Images/ Guliver Photos
—нимка: Getty Images/ Guliver Photos


—нимка: Getty Images/ Guliver Photos

ѕарламентът вече прие пром€ната, но е необходима и пром€на в конституци€та


»талиански€т парламент даде одобрението си бро€т на депутатите да бъде намален. ќсновен радетел за тази реформа бе управл€ващото ƒвижение "ѕет звезди", предаде јсошиейтед прес.

–еформата - приета с 553 гласа за срещу 14 против - предвижда бро€т на депутатите да бъде намален с почти една трета, от 945 на 600. “ова беше едно от знаковите обещани€ в програмата на ƒѕ«, което през август състави нелека управл€ваща коалици€ с левоцентристката ƒемократическа парти€.

ƒѕ« винаги е обещавало да се бори срещу разхищението на средства и казва, че съкращаването на бро€ на народните представители ще осигури спестени разходи в размер на около 100 милиона евро годишно. »тали€ е втора по брой на депутатите в ≈вропа след ќбединеното кралство. “е са 630 в долната камара и 315 в —ената.

ѕром€ната в бро€ им изисква и пром€на в конституци€та, за което в следващите месеци по може би ще се проведе референдум. “€ тр€бва да влезе в сила през 2023 година. ѕолитически анализатори коментират, че това може да наложи пром€на в избирателната система на страната

източник: dnes.dir.bg

ќще за: »тали€  брой  депутати ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.