Исторически наводнения в Тексас заради "Харви"

28 август 2017 09:54   1995 прочита
Наводнение около шопинг център в Хюстън. Сн.: БТА
Наводнение около шопинг център в Хюстън. Сн.: БТА


Наводнение около шопинг център в Хюстън. Сн.: БТА

В Хюстън са паднали над 50 л. дъжд на кв. м. за последните 24 часа.Предупреждението от Националният център по метеорология бе категорично: това е безпрецедентно

Спасителните екипи оказват помощ на хиляди попаднали в клопката на природното бедствие. Синоптиците предупреждават, че лошото време ще се задържи в региона в продължение на няколко дни. До момента най-малко двама души са загинали следствие на бурята.

Валежите се очаква да продължат. Властите съветват жителите да се качат по покривите на жилищата. Полицията призовава тези, които притежават лодки да се включат в мащабните спасителните операции.

Конгресният център в Хюстън отвори врати за пострадалите, но властите отправиха посланието жителите да останат по домовете си, тъй като именно там е най-безопасно. Местни медии информират, че в южната част на града има множество изоставени автомобили и преливащи шахти. По телевизиите могат да се видят кадри на улици, преобразени в реки.

В неделя проливните дъждове в четвъртия по големина град в Щатите доведоха до затваряне на стотици пътища, някои от които са под около три метра вода. Две летища в Хюстън отмениха всички пътнически полети до второ нареждане. Съобщава се и за евакуирани болници.

Междувременно една от най-големите рафинерии в страната, която се намира именно в пострадалия район спря работа.

Американският петролен гигант ЕксънМобил обяви, че преустановява дейностите си в комплекса си Бейтаун в Тексас заради тропическата буря Харви и причинените от нея наводнения, възпрепятстващи работата на инсталациите.

Бейтаун е един от най-големите петролопроизводителни комплекси в света. Намира се на около 40 километра източно от Хюстън и произвежда 584 000 барела суров петрол дневно. Там работят 7000 работници.

Президентът Доналд Тръмп ще пътува до мястото на природното бедствие като говорителят на Белия Дом Сара Хъкъби

Сандърс посочи, че засегнатите „продължават да са в мислите и молитвите ни.“ Губернаторът на Тексас Грег Абът обяви, че в региона са мобилизирани три хиляди войници от националната и щатската гвардия. Абът също подчерта важността на това гражданите да избягват да шофират в създалите се условия с изгледите продължаващите дъждове да донесат още повече наводнения.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар