„Истински ад“: Смъртоносните боеве ескалират в Судан с изтичането на примирието

05 юни 2023 12:00   2275 прочита
Снимка: Al Jazeera
Снимка: Al Jazeera


Снимка: Al Jazeera

Боевете се засилиха в Хартум след изтичането на споразумението за прекратяване на огъня и нов изблик на насилие ескалира в размирния регион Дарфур в Судан с десетки убити, което беше описано от световните агенции като „пълно беззаконие“.

Черен дим се изви над столицата в неделя, след като примирието между суданската армия и военизираните сили за бърза подкрепа (RSF) изтече часове по-рано, показаха телевизионни кадри на живо.

„В южен Хартум живеем в ужас от яростни бомбардировки, звук на зенитни оръдия и прекъсвания на тока“, разказа пред "Ал-Джазира" по телефона 34-годишната жителка Сара Хасан. "Ние сме в истински ад," допълни тя.

Боевете в столицата доведоха до широко разпространени щети и грабежи, колапс в здравните услуги, прекъсвания на електрозахранването и водата и намаляващи доставки на храна.

RSF твърди, че е свалил изтребител, след като армията е „предприела дръзко въздушно нападение срещу позициите на нашите сили“ в северен Хартум.

Военен източник информира, че произведен в Китай самолет се е разбил близо до базата Уади Сеидна северно от Хартум поради "техническа неизправност".

Свидетели разказаха, че са видели самолет, пътуващ от юг към север от столицата, от който изригват пламъци. Други говориха за въздушни удари по позиции на RSF в източната част на града, като се съобщава за изключително голям брой цивилни жертви.

Сред другите райони, за които се съобщава за боеве, са централен и южен Хартум и Северен Хартум, през Синия Нил на север.

С посредничеството на Саудитска Арабия и Съединените щати примирието леко успокои уличните битки и позволи ограничен хуманитарен достъп, но подобно на предишните примирия беше многократно нарушавано. Преговорите за удължаване на примирието се провалиха в петък.

Смъртоносната борба за власт, която избухна в Судан на 15 април, предизвика значителна хуманитарна криза с повече от 1,2 милиона души, разселени в страната и други 400 000, които бягат в съседни държави.

Освен това заплашва да дестабилизира региона като цяло.

„Напълно извън контрол“

Отвъд столицата смъртоносни боеве избухнаха и в района на Дарфур, в далечния запад на Судан, който вече се бори с дългогодишни безредици и огромни хуманитарни предизвикателства.

Свидетели съобщиха, че тежките битки в петък и събота са донесли хаос в Кутум, един от основните градове и търговски център в Северен Дарфур.

Най-малко 40 души бяха убити и още десетки ранени, включително жители на лагера Касаб, в който са настанени хора, разселени от предишни вълнения, каза Дарфурската адвокатска колегия, която наблюдава правата в региона.

Армията отрече твърденията, че RSF, които се развиха от милициите в Дарфур и разполагат с властова база в региона, са превзели Кутум.

Губернаторът на Дарфур Мини Минауи – бивш лидер на бунтовниците, сега близък до армията – осъди в Twitter „грабежите“ от въоръжени групировки, обяви Дарфур за „зона на бедствие“ и призова за помощ международната общност.

Губернаторът на Западен Дарфур Хамис Абакар каза в неделя, че в неговия щат има „пълно беззаконие“. „Въоръжени мъже са превзели всичко и ситуацията е напълно извън контрол“, каза той.

Саудитска Арабия и САЩ заявиха, че продължават да се ангажират ежедневно с делегации от армията и RSF, които останаха в Джеда, въпреки че преговорите за удължаване на примирието бяха прекратени миналата седмица.

„Тези дискусии са фокусирани върху улесняването на хуманитарната помощ и постигането на споразумение относно краткосрочните стъпки, които страните трябва да предприемат преди подновяването на преговорите в Джеда“, се казва в изявление на двете страни.

Лидерът на RSF Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемедти, каза в публикация във Facebook, че е разговарял по телефона със саудитския външен министър, за да обсъдят усилията за посредничество в Джеда.

Местонахождението на Хемедти не е ясно, въпреки че той се появи във видеозапис с войските си в центъра на Хартум.

Източник: Al Jazeera, факти.бг

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Още за: примирие   Судан   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар