Ирландци излязоха на протест срещу прииждащите в страната украински бежанци

27 ноември 2022 20:39   2345 прочита


Властите обявиха, че до края на годината в страната ще влязат още 10 000 украинци

Жители на ирландския Дъблин протестираха срещу настаняването на няколкостотин украински бежанци в града, пише Irish Mirror. Акцията се проведе в Ийст-Уол. 

Събралите се изразиха несъгласието си с действията на правителството по въпроса с миграцията. Министърът на интеграцията Родерик О'Горман и главният прокурор на Дъблин, министър Пасхал Донохю, пристигнаха, за да се срещнат с тях и се опитаха да посредничат в ситуацията, пишат чуждите агенции.

 

Съобщава се, че 380 украински бежанци са пристигнали в района през последните две седмици. Длъжностни лица обясниха, че това е част от „кризисен отговор на международна извънредна ситуация“.

За обикновените ирландци обаче изглежда грешно да поставят стотици чужденци на едно място. Друг проблем, повдигнат на митинга, беше големият брой необвързани мъже, пристигащи от Украйна. На това Донохю обеща, че следващата група бежанци ще се състои само от семейни двойки.

В същото време той отбеляза, че някои от формулировките на протестиращите му създават неудобство, но не ги смята за расисти, обясни министърът.

В момента повече от 62 хиляди украинци живеят в Ирландия, властите предполагат, че до края на декември още десет хиляди бежанци могат да влязат в страната.

По-рано беше съобщено, че бежанците от Украйна, които шотландските власти настаниха на морски кораб, са недоволни от условията. Украинците били възмутени от липсата на интернет, малките каюти и най-вече - рускоезичния екипаж на кораба. 

Този месец десетки украински бежанци, заминали за Обединеното кралство, може да се окажат на улицата. Факт е, че властите на страната постепенно ограничават известната си програма „Къщи за Украйна“.

Превод: БЛИЦ

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар