Иран частично се оттегля от ядрената сделка

08 май 2019 09:56   2475 прочита
Снимка: AP/БТА
Снимка: AP/БТА


Снимка: AP/БТА

Техеран ще се откаже от вече поети от някои "доброволни ангажименти" по споразумението

Техеран е предал на посланиците на Великобритания, Германия, Европейския съюз, Китай и Франция писма, в които ги информира, че частично се оттегля от ядреното споразумение от 2015 г., съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на иранската телевизия.

В направеното днес съобщение на телевизията не се уточнява какви точно стъпки смята да предприеме Техеран. Писмата трябва да бъдат доставени на лидерите на четирите страни и на ЕС, подписали сделката, с която Иран прие да ограничи обогатяването на уран срещу отмяна на наложените му икономически санкции.

Решението на Иран е взето година след като американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението.

Официални ирански представители предупреждаваха, че Иран може да усили засили дейностите за обогатяване на уран и евентуално да се оттегли от сделката, която се опитва да спаси от месеци, отбелязва Асошиейтед прес.

Вчера ирански държавни медии съобщиха, че иранското правителство ще изпрати писмо до страните, подписали споразумението с Техеран - съюзниците на САЩ Великобритания и Франция, както и Русия и Китай, за да им опише подробно плановете си да "намали ангажиментите си" по сделката.

От какво ще се откаже Иран

Иран ще се откаже от някои "доброволни ангажименти", поети от него в сделката за ядрената му програма в отговор на неспособността на останалите страни в нея да противодействат на американския натиск, но няма да се оттегли от сделката, заяви външният министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Бъдещите действия на Иран ще бъдат изцяло в съответствие с ядрената сделка, от която Ислямската република няма да се оттегли", заявил Зариф, цитиран от държавните медии. "Европейският съюз и другите нямат сила да противодействат на американския натиск, затова Иран няма да изпълнява някои доброволно поети ангажименти", добавил той.

Как Техеран ще заобиколи US санкциите

Иран допуска да създаде съвместно с Русия и Турция финансов механизъм, чрез който да заобикаля санкциите на САЩ, заяви Зариф, като напомни за европейския инструмент в подкрепа на търговския обмен ИНСТЕКС.

Външният министър спомена и създадения вече в Иран аналогичен на ИНСТЕКС механизъм, наречен STFI, за който Техеран уведоми ЕС и обясни, че Вашингтон продължава заплахите да възпрепятства търговията между Иран и Европа.Съвместният механизъм за разплащания ИНСТЕКС бе регистриран от Франция, Германия и Великобритания, които нямат намерение да прекъсват търговските си отношения с Иран и смятат да се придържат към Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма. Освен това европейските държави приканиха Китай и Русия да продължат търговията с Иран на законна основа след едностранното излизане на САЩ от ядрената сделка, пояснява руското бизнес издание "Економика сегодня".

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар