Йордан Соколов: Групировките от "Магурата"даваха 5 000 000, за да ме убият

10 септември 2010 00:18   8806 прочита
Семейство Соколови
Семейство Соколови


Семейство Соколови

Групировките от "Магурата" бяха събрали 5 милиона лева, които даваха за убийството ми, а това се случи, след като разбих незаконната им обмяна на валута около НДК, казва в интервю за в. "168 часа" бившият вътрешен министър Йордан Соколов.

Мутрите на прехода са създадени от Държавна сигурност и тогава пръв предупредих в парламента, че в България има мафия. Дали създател на групировката е Андрей Луканов или Любен Гоцев, не мога да твърдя, но те бяха много хитро организирани.

Групировките компрометираха до голяма степен демократичния процес и досега плащаме данък. Има един мит за Илия Павлов - как някой чужденец му дал милиони долари, защото съзрял у него бъдещия бизнесмен, и той започнал да се занимава със скрап. Не е никак случайно, че всички мутри се оказаха свързани с ДС. От наша страна беше грешка, че не се възпротивихме, когато се опитаха да пришият ВИС на СДС. Уж ВИС бил на СДС, а СИК " на БСП, но никога СДС не е бил свързан със ВИС, твърди Соколов.

Той оценява като едно от най-положителните действия по времето, когато е бил министър, отстраняването от поста на Христо Кулишев от поста шеф на митниците. Всички канали са били по неговото управление и когато тройната коалиция дойде на власт, го върна - ясно защо. Елка Владова ми докладва, че от т.нар. Северно летище край София всеки ден излита самолет на фирмата на космонавта Георги Иванов, без да преминава никакъв граничен и митнически контрол, никой не знае какво са изнасяли. Издадох заповед за пълен контрол и това беше първата, която отмени Виктор Михайлов, след като стана министър, казва още Соколов, който е сред основателите на ДСБ.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар