Инфлацията в България достигна 6-годишен връх

16 януари 2020 07:53   3038 прочита


През декември 2019 година потребителската инфлация в България се ускорява до 6-годишен връх от 3, 8%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Индексът на потребителските цени (CPI) нараства през декември с 0, 7% спрямо ноември, когато се повиши с 0, 5 на сто. 

На годишна база потребителската инфлация се ускорява рязко до 3, 8% от 3, 0% през ноември. Това е най-високата инфлация в нашата страна от края на 2013-а година и е факт само няколко месеца, след като през септември тя се забави до 2, 3% (най-ниско ниво от април 2018 година). Средногодишната инфлация за периода януари - декември 2019 година нараства с 3, 1% спрямо дванадесетте месеца на 2018-а година,пише Новини бг. 

През декември солиден ръст от 1, 1% спрямо предходния месец регистрират цените на облекло и обувки, както и тези на транспортните услуги, докато цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличават с 0, 8%, а на алкохолните напитки и на тютюневите изделия с едва 0, 1 на сто. 

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива се увеличават с 0, 1% спрямо предишния месец, тези за здравеопазване - също с 0, 1%, докато транспортните цени на съобщеният се повишават с 0, 2%, на развлечения и култура - със цели 7, 5%, а за ресторанти и хотели - повишение с 0, 6 на сто. 

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се увеличава през декември с 0, 8% спрямо ноември, когато нарасна с 0, 3%, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо декември) се ускори до 3, 1%, но все още остава далеч под многогодишния връх от 3, 6%, достигнат около година по-рано (през октомври 2018-а), пояснява БНР. 

Декемврийските данни на НСИ са ясен знак за засилване на инфлационния натиск в края на изминалата година след слабостта, която беше отчетена през лятото и особено в началото на есента. 

133 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар