Инфлацията догодина ще е над 5-6%, трудно ще бъде овладяна 

30 декември 2021 06:49   4372 прочита


 
  


Цялостното овладяване на инфлационния процес е много трудно, тъй като до голяма степен той е индуциран отвън. Повишаването на цените на газа, електричеството дойде от съответните процеси в европейския пазар. В страна, която е във валутен борд и липсва Централна банка, която да провежда антиинфлационна политика, не може цялостно да бъде овладян инфлационният процес. Това заяви икономическият експерт проф. Ганчо Ганчев в студиото на "Денят ON AIR". 
Според него отделни цени биха могли да бъдат контролирани, но това поражда други напрежения в икономиката. 

"Чисто административен механизъм, който да има само положителна страна, няма. Ясно е, че като има пазарна икономика - управленското умение е да не допуснеш нещо да се случи. Частично проблемите са следствие на банките, на това, че бяха нарушени пътищата на доставка, на умната политика на ЕС", посочи бившият заместник-финансов министър Любомир Дацов пред Bulgaria ON AIR. 

Той изтъкна, че проблемът е и заради поведението на политиците, както и заради несъвършените механизми на регулаторите. 

"Имаме поне три мерки, които са външни, но в момента управляват инфлацията. Но някои от тях ще отминат във времето", убеден е икономическият експерт. 

Проф. Ганчев коментира и евентуалните последици от мораториума. 

"Ако цените бъдат замразени и разходите на някои енергодоставящи дружества нараснат, естествено те няма да могат да финансират своите програми, което може да доведе до физическо спиране на тока и режим", подчерта той. 

По думите му мораториумът е въведен, за да може правителството да изработи мерки за по-цялостно решаване на въпроса, вероятно с преразпределение на ресурси между държавните предприятия и потребителите, компенсиране на потребителите, на енергоразпределителните дружества, на топлофикациите. 

"Проблемите с цените на енергията са от доста отдавна. Партиите, които са минали през няколко избора, трябваше да имат готовност и да знаят какво ще правят. Това, че ще печелят време, е неприемливо. Същото е и със здравеопазването. В нито една политическа програма нямаше ясна визия какво ще се прави с общественото здравеопазване", каза Дацов. 

Проф. Ганчев е на мнение, че мораториумът, който беше въведен, дава обективно на правителството време да осмисли своите действия и да избегне едни по-тежки последици за икономиката. 

"Поскъпването на тока доведе до това, че България има необходимите ресурси. Ние изнасяме електричество по високите цени, а това води до натрупване на ресурси в определени играчи у нас и има какво да се преразпределя", заяви икономическият експерт. И добави, че всичко ще зависи от компетентността на експертите и бързината на реакциите. 

Дацов е убеден, че в момента няма истински причини да бъде компенсиран бизнесът. 

"Цената на енергията в Европа е една и съща за всички. Ние не сме поставени в по-лоши условия от останалия бизнес в Европа. Там, независимо че има схеми за подпомагане, те не са насочени към целия бизнес", уточни бившият заместник-финансов министър. 

И двамата финансови експерти са на мнение, че инфлацията догодина ще бъде най-вероятно над 5-6%. 

 www. dnes. bg 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар