Икономисти прогнозираха финансов крах на държавата

03 юни 2014 13:30   4900 прочита
Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu


Снимка: sxc.hu

Икономисти прогнозираха финансов крах на държавата в кратки срокове и призоваха за национално споразумение и правителство на технократи в „Тази сутрин”. В понеделник Реформаторският блок обяви, че кабинетът „Орешарски” е натрупал дълг от по 3000 лв. за всеки работещ българин за година. Днес „смрачаването” над икономическата ситуация в страната бе засилено и от Кольо Парамов, който е бивш депутат от БСП, както и финансов съветник в правителството на ГЕРБ.

„Колапсът е много сериозен. До два месеца държавата ще бъде абсолютно неспособна да извършва плащания на самите министерства, на администрацията”, заяви той, обявявайки, че държавният дълг вече е над 10,4 млрд. лв.

Георги Ганев, който е в Гражданския съвет на Реформаторския блок, повтори информацията от вчера и допълни, че става въпрос за недостиг, станал очевиден през последната година. Той уточни, че някои от проблемите се „дължат на провали, които се трупат от преди това”, и даде за пример енергетиката. Там Ганев видя съществуващ сценарий, за фалиране на енергетиката, в който „чужда държава да сложи ръка на българската газопреносна система” - подарък под формата на дълг.

Икономистът Любомир Дацов, който е бивш зам.-финансов министър в кабинетите „Сакоскобургготски” и „Станишев”, не се съгласи с лансираното нарастване на дълга и призова „да не плашим хората”. Все пак той изтъкна, че очакванията за реформи, „рекламирани” от правителството на Пламен Орешарски, не са били оправдани. Той се върна към управлението на ГЕРБ, когато по думите му е била унищожена голяма част от икономиката.

Парамов не се съгласи като използва аргумента, че след Тройната коалиция, кабинетът „Борисов” е влязъл във властта в световна икономическа криза и финансов недоимък.

Докато в студиото се противопоставяха стара на по-стара власт, Парамов и Ганев стигнаха до заключението, че настоящата е в улица без изход.

„Орешарски е в най-големия си автогол – вижда нещата, осъзнава ги и не може да направи нищо, защото тези, които са го назначили, са го вкарали в едни окови. Негова алтернатива е национално споразумение със съотношението на резултатите от евзроизборите(... )Да се разгледа в национален план едно перфектно национално правителство, да се поканят всички технократи, да се види къде България може да излезе чрез производство и износ и да се видят главните приоритети”, предложи Парамов.

Според Ганев изходът няма как да бъде приятен и трябва да се намери някакъв консенсус, например около фигурата на президента. Той формулира и думата „прахосничество”, пряко свързана с настоящото управление: „Харчат се едни пари, говори се високопарно как ще се подобри животът на бедните, а той не се подобрява”.

Любомир Дацов заяви, че няма толкова голям проблем с правителството, а с парламента и „глупостите, които се правят там”. Той даде за пример закона за потребителските кредити: „Правят се промени, които оскъпяват кредита, и после очакваш икономиката да се подобрява”.

източник: btvnews.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар