И третият вот на недоверие срещу кабинета не успя

12 февруари 2014 11:15   3367 прочита
Две момичета пуснаха плака с надпис ”Оставка” над депутатите от левицата. Сн.: БГНЕС
Две момичета пуснаха плака с надпис ”Оставка” над депутатите от левицата. Сн.: БГНЕС


Две момичета пуснаха плака с надпис ”Оставка” над депутатите от левицата. Сн.: БГНЕС

И третият вот на недоверие срещу кабинета, внесен от ГЕРБ - за провал с вътрешната сигурност, очаквано не успя. Готви се нов. Над БСП полетя плакат "Оставка".

В началото на заседанието се регистираха повече от 121 депутати, с което беше осигурен кворум.

Толкова бяха нужни и за да мине вотът, но ГЕРБ имат едва 95 народни представители.

Гласуваха общо 217 депутата - "за" - 93 от ГЕРБ, против - 116 - от БСП, ДПС и един независим (отцепник от ГЕРБ - б.р.), и "въздържал се" - 8 - от "Атака".

За гласуването дойдоха премиерът Пламен Орешарски и няколко министри, които видяха как от трибуните две момичета разпънаха плакат с надпис "Оставка".

След това те пуснаха плаката, който падна в полето на БСП в пленарната зала.

След като от ГЕРБ спряха да аплодират акцията, премиерът направи кратко изказване, като коментира, че има интересно вълнение в залата.

„Уверявам инициаторите на вота и тези, които го подкрепиха, че системите за сигурност са изключително важни. Внимателно се запознахме с аргументите. Повечето от тях бяха като че ли самокритика към предходни мандати, без да твърдя, че и в момента системите действат перфектно”, обърна се Орешарски към ГЕРБ.

Според правилника на парламента, когато един вот на недоверие не успее, в следващите 6 месеца не може да се внася друг по същата тема.

Бойко Борисов обаче се закани, че задължително ще има следващ вот на недоверие към кабинета, като вероятно ще бъде за разпределението на 500-те милиона лева за общините по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

"Мисля, че вотът има своя успех и това, което гледах по телевизиите тези дни за ширещата се битова престъпност - буквално държавата се разпада", коментира лидерът на ГЕРБ.

По време на продължилите почти 5 часа дебати по вота в понеделник вътрешният министър Цветлин Йовчев контраатакува и обвини управлението на ГЕРБ за несъстоялата се реформа в сектор "Сигурност".

Предишните два вота на недоверие бяха за провал в политиката на инвестиционното проектиране и регионалната политика.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар