Хиляди студенти в очакване на бригада в САЩ ,все още не знаят дали ще могат да заминат  

23 май 2020 08:23   2643 прочита


 Заради пандемията от COVID-19 хиляди студенти са в изчакване. Ще заминат ли на бригада в Щатите. За момента пътуванията не са отменени, а само отложени, заявиха за NOVA от външното ни министерство. 

Всяка година около 6 хиляди български студенти се отправят към Америка. Бригадите трябваше да са в ход от средата на май. Вече няколко пъти обаче датата се отлага, като засега е насрочена за средата на юни. Издаването на визи също е отложено за неопределен период, което поставя много студенти в ситуация да се откажат от мечтаното пътуване. 

В края на март началникът на оперативния щаб – ген. Мутафчийски, беше първият, който охлади ентусиазма на студентите, готвещи се за бригади. “Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде. Това е моят отговор”, заяви тогава ген. Мутафчийски. 

За трета поредна година Нели подава документи за програмата. Това е последното лято, в което студентката има право да се възползва от офертата за културен обмен. Полетът й е след седмица. 

„Капарирала съм си самолетния билет, платила съм застраховка и визата. До момента съм дала хиляда долара“, разказва Нели Стоилова. 

В случай, че се откаже да замине на бригада Нели изчислява, че ще може да възстанови само половината от дадената сума. Тъй като няма застраховка при отказ от пътуване, ще трябва да плати неустойка в размер на хиляда лева. 


Като част от Асоциацията на участниците в студентски бригади Нели следи и ситуацията с десетки други българи, готвещи се за бригади. 

„Самите работодатели забавят старта на програмата и най-вероятно няма да се случи. Знам, че има доста хора, които са теглили кредит и за тях това е доста неприятна ситуация. В момента има доста недоволни студенти за това, че няма да им се връщат пари или ще плащат неустойки, за които нямат вина“, казва още Нели. 

От американското посолство у нас препоръчаха на студентите да следят страницата на Бюрото по културни и образователни въпроси към Държавния департамент. 

“Държавният департамент временно преустанови издаването на визи във всички посолства на САЩ. Нашите мисии в чужбина ще възобновят рутинните визови услуги възможно най-скоро, но в момента не можем да дадем конкретна дата. Пътуващите могат да бъдат поставени под карантина, ако решат да пътуват до Съединените щати. ” 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар