Хиляди на протест срещу премиера Нетаняху в Израел

08 март 2015 11:30   4421 прочита


Десетки хиляди израелци се събраха в Тел Авив на протест срещу премиера Бенямин Нетаняху в събота вечерта, настоявайки за промяна, предаде АФП.

Това е най-голямата демонстрация от началото на кампанията за парламентарните избори на 17 март. Тя е организирана от неправителствената организация „Милион ръце”, която се бори за мирно споразумение с палестинците и за осъществяване на принципа „Две държави за два народа”.

Според организаторите в протеста на площад „Ицхак Рабин” в центъра на Тел Авив са участвали 50 000 души, докато полицията съобщава за над 25 000.

„Това е демонстрация на сила от страна на израелските граждани, които искат политическа промяна, мирно споразумение. Настоящото правителство се провали в икономически и социален план, а не постигна никакво подобрение и в областта на сигурността, страната закъсва”, каза пред АФП един от организаторите, Дрор Бен Ами.

Надяваме се на връщане на левицата, макар тя вече да не е онова, което беше в миналото, отбеляза той, като увери, че демонстрацията не е организирана в подкрепа на опозиционна политическа партия.

Основният оратор на митинга - бившият ръководител на израелската разузнавателна служба „Мосад” Мейр Даган - осъди политиката на Нетаняху, който оглавява дясната националистическа партия „Ликуд”.

„Израел има врагове, те не ме плашат. Сегашното управление на страната обаче ме плаши”, заяви той под аплодисментите на множеството, което скандираше „Биби” (прякора на Нетаняху), върви си у дома!".

Неотдавна Даган припомни шестте години на последователни провали по време на двата последни мандата на Нетаняху, осъждайки липсата на всякакви изгледи за споразумение с палестинците.

Наскоро Даган разкритикува поведението на Нетаняху и го нарече „човека, който причини най-сериозните стратегически вреди на Израел”, отбелязва АП.

Десницата обяви, че свиква митинг следващата събота на същото място. Най-новите допитвания показват, че изборната надпревара може да е много оспорвана – „Ликуд” и „Ционистки лагер” (опозиционна коалиция, формирана от лидера на Партия на труда Ицхак Херцог и центристката Ципи Ливни) са с почти изравнени позиции.

Според някои анализатори обаче Нетаняху е в по-добра позиция да получи мнозинство с подкрепата на ултранационалистическите и ултраортодоксални формации. Някои експерти не изключват възможността на изборите да няма победител, което ще принуди двете основни партии да съставят правителство на националното единство.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар