Хиляди арестувани в Москва на протест в подкрепа на Навални 

24 януари 2021 07:39   2398 прочита


Хиляди арестувани в Москва на протест в подкрепа на Навални 
 

Хиляди хора се събраха на “Пушкинския“ площад в центъра на Москва. 

В региона най-многоброен бе протестът във Владивосток, където се събраха около 3000 души. 


 
Над 2500 души са задържани в Москва и в други руски градове на неразрешени от властите протести в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, включително съпругата му Юлия, предаде Ройтерс, която се позова на независимия медиен проект ОВД-Инфо. 

Въпреки многократните предупреждения на властите, че протестът е незаконен, хиляди хора се събраха на “Пушкинския“ площад в центъра на Москва. Според московската полиция - 4000, според независими източници - десетократно повече. Участниците в протеста скандираха „Путин, махай се! “, „Ние сме законът! “ и „Свобода за политическите затворници! “: 

Акциите в подкрепа на Навални започнаха и в няколко града на руския Далечен изток. 

В региона най-многоброен бе протестът във Владивосток, където се събраха около 3000 души. 

По улиците на Южно-Сахалинск излязоха около 400 души, в Хабаровск – над 200, в Якутск – 50 при температура минус 50 градуса. Протести в подкрепа на Алексей Навални са планирани на територията на цялата страна. Демонстрацията в центъра на Москва започна в 14ч. местно време (13 часа българско). 


 
 

Ето какво сподели Галина - една от участничките в протеста: 

“Не искам да живея в несвободна полицейска държава. В последно време стават ужасни неща. Като човек и гражданин не мога да търпя повече. Това е оскърбително и унизително. Няма свободен живот за нашите деца“. 

При задържанията периодично се стигаше до спречквания между полицаи и протестиращи. На моменти служителите на реда използваха палки, а протестиращите отвръщаха със снежни топки. 

В навечерието на протестите някои от поддръжниците на Навални бяха арестувани, други – глобени, на трети бяха връчени предупредителни протоколи. Пресаташето на опозиционера Кира Ярмиш беше осъдена на 9 денонощия арест заради призивите й за участие в протестите. Активистът Георгий Албуров получи 10 денонощия, а юристът на "Фонда за борба с корупцията" Любов Собол беше глобена с 250 000 рубли или около 3300 долара. Арестувани бяха десетки координатори на регионалните щабове на Навални. 

Кметът на Москва Сергей Собянин нарече протестите недопустими и обеща полицията да осигури необходимия ред. Той определи като особено цинични опитите за въвличане в протестните акции на непълнолетни. 

Федералната служба за надзор на информационните технологии и масовите комуникации започна да блокира информацията за протестите в социалните мрежи. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар