Гърция и кредиторите на път да сключат сделката за 86 млрд. евро

10 август 2015 10:15   2198 прочита
СИРИЗА е пред разцепление, за септември е насрочен конгрес на партията. Сн.: EPA/БГНЕС
СИРИЗА е пред разцепление, за септември е насрочен конгрес на партията. Сн.: EPA/БГНЕС


СИРИЗА е пред разцепление, за септември е насрочен конгрес на партията. Сн.: EPA/БГНЕС

Гърция и нейните кредитори са на път да сключат ново споразумение по трети пакет спасителна помощ за страната.

В следващите 24 часа се очаква да бъде сключено новото споразумение между Гърция и нейните кредитори и да стартира процедура по внасяне на документа в парламента за ратификация, информират гръцките вестници днес, цитирани от БТА.

Наред със споразумението правителството в Атина смята да внесе за гласуване и законопроект по договорените с кредиторите икономически мерки.

В текста на споразумението, което не надхвърля 30 страници, са включени реформите, които Гърция ще трябва да реализира до края на шестте месеца на 2015 г. както и политиките, които правителството на страната ще прилага през следващите две години с цел постигане на първичен бюджетен излишък в размер на 3,5 на сто от БВП до 2018 г.

Наблюдатели коментират, че предстоящото постигане на ново споразумение се възприема в Атина като катализатор за политическите процеси, пред които ще бъде изправена Гърция в близко бъдеще.

В. "Вима" пише, че това се случва в момент на неяснота заради разногласията в управляващата партия СИРИЗА, породени от новите мерки за икономии, и заради конфигурацията на силите в парламента, тъй като СИРИЗА не разполага с необходимото мнозинство, за да прокара новите мерки и разчита на опозицията и по-специално на трите партии - Нова демокрация, Потами (Реката) и ПАСОК.

На този фон прозира и вероятността от нови избори, като този сценарий зависи до голяма степен от процесите вътре СИРИЗА, във фокуса на които е конгресът на партията през септември. Някои не изключват конгресът да бъде последван от предсрочни избори, тъй като разцеплението в СИРИЗА ще е факт.

Проектът за новото споразумение бе връчен на гръцката страна в събота, а до късно снощи по него са били извършвани корекции. Текстът на новото споразумение предвижда много от реформите, изискани от кредиторите, да бъдат реализирани в рамките на новата експертна помощ, която Гърция ще получи от Европейската комисия, посочва в. "Катимерини".

В. Прото тема" пише, че целта на правителството е днес да бъдат финализирани всички въпроси, за да може новото споразумение заедно с пакета от икономически мерки да бъдат внесени в парламента и да се гласуват до четвъртък по бързата процедура.

Според изданието "Нафтемборики" на 14 август се очаква да заседава Еврогрупата, така че до 18 август да бъде гласувано споразумението от парламентите на страните от еврозоната и да бъдат предоставени след това парите за плащания по облигации на ЕЦБ в размер на 3,2 млрд. евро на 20 август.

Анализатори смятат, че процедурата по приемането на новото споразумение няма да мине безпроблемно, тъй като някои страни от еврозоната се противопоставят на новата спасителна помощ за Гърция, изчислявана на 86 млрд. евро.

Финландският външен министър в събота заяви, че Финландия вероятно няма да участва в третия спасителен пакет за Гърция.

В. "Етнос" отбелязва, че за да преодолее възникналите негативни реакции, Гърция е приела и нови мерки. Те се очаква да бъдат внесени за гласуване в парламента и да включват повишаване на специалния потребителски данък върху дизеловото гориво за фермерите.

По-ниска ставка 8 на сто е предвидена за извънредния данък, който ще плащат гърците с доходи над 500 хиляди евро.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар