Грета Тунберг зове за стачка в защита на климата от борда на яхта на път към САЩ

17 август 2019 10:06   2604 прочита
Снимка: Личен профил във Фейсбук
Снимка: Личен профил във Фейсбук


Снимка: Личен профил във Фейсбук

16-годишната природозащитничка отказва да лети

Шведската природозащитничка Грета Тунберг показа днес своята емблематична, ръчно изписана табела, обявяваща училищна стачка, докато пътуваше със състезателна яхта към Ню Йорк, предаде ДПА и БТА.

Тунберг публикува в социалните медии снимка, показваща я на яхтата с табела в ръце, а зад нея се вижда голяма вълна. Снимката е придружена с текст "Училищна стачка, седмица 52".

Тунберг започна своята стачка пред шведския парламент на 20 август 2018 г. Нейните действия вдъхновиха други млади хора в Европа и на други места да настояват за мерки във връзка с климатичните промени под лозунга "Петъци за бъдещето".

16-годишната природозащитничка отказва да лети, изтъквайки като основание въглеродните емисии, отделяни от авиацията, и пътува със състезателната яхта "Малиция", управлявана от германския моряк Борис Херман и Пиер Казираги от Монако. С нея пътуват също баща й Сванте Тунберг и филмовият режисьор Нейтън Гросман.

"Всичко е наред на лодката, хубава атмосфера и без морска болест", заяви Казираги в Туитър.

Яхтата отплава тази седмица от Плимът в Англия. Очаква се пътуването да продължи две седмици.

В САЩ Тунберг планира да участва в среща на върха на ООН за климата на 23 септември в Ню Йорк и в протести за климата, предвидени за 20 и 27 септември.

Тя също ще посети Канада и Мексико, след което ще присъства на годишната конференция на ООН за климатичните промени в Чили през декември.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар