"Грета Тунберг" става търговска марка – в защита на екодвижението

30 януари 2020 12:06   2674 прочита


Младата екоактивистка е поискала регистрация на името си

Шведската екоактивистка Грета Тунберг е подала заявка за регистрация на своето име, на на името на международното климатично движение на учениците „Петъци в името на бъдещето“ / „Училищни стачки за климата“ като търговска марка.

Това съобщи самата тя в Instragram. „Мошеници, брандове, търговски интереси, парични отчисления и фондове... Първо: за съжаление, продължават да се намират хора, които се опитват да ме имитират или лъжливо да твърдят, че ме „представляват“, така че да стигнат до известни личности, политици, медии, артисти и т.н. Знайте, че това се случва, отнасяйте се с подозрение, ако към вас се обърнат „от мое име“ или името на някой, който уж ме „представлява“.

Моля извинение от всички, попаднали на такива контакти и дори въведени в заблуждение от подобен род поведение“, написа Тунберг. „Второ, моето име и движението „Петъци в името на бъдещето“, „Училищни стачки за климата“ постоянно се използват с търговски цели без каквото и да е мое съгласие. Това се случва в маркетинга, продажбата на стоки и събирането на дарения под моето име и името на движението.

Точно поради това аз подадох заявка за регистрация на моето име, „Петъци в името на бъдещето“, „Училищни стачки за климата“ и т.н. като търговска марка. Тази стъпка е с цел защита на движението и неговата дейност“, пише още екоактивистката. Тунберг подчертава, че движението „Петъци в името на бъдещето“ принадлежи на всекиго, който участва в него и не бива да се използва за индивидуални или търговски цели.

По-нататък Тунберг съобщава, че заедно със семейството си учредява нестопанска организация, чиято цел е „способстване на екологичната, климатичната и социалната устойчивост, както и психическото здраве“. 17-годишната активистка Грета Тунберг стана известна особено след емоционалната си реч в ООН през септември 2019 г., която предизвика голям обществен отзвук, припомня ТАСС.

В речта си на срещата за климата тя се обърна към държавните глави, че с празните си обещания са й отнели мечтите и детството. Тя упрекна също световните лидери, че не полагат достатъчно усилия за борба със замърсяването на въздуха. През 2018 г. Тунберг започна училищна стачка за климата – всеки петък тя протестираше сама пред сградата на шведския парламент. Примерът й беше последван от ученици и студенти в много страни по света.

dnes.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар