Глоба от 300 до 1000 лева сменя санкцията от 5 бона за нарушаване на карантината 

05 април 2020 13:32   2079 прочита


 
 

Депутатите от ГЕРБ внесоха нови законодателни поправки за периода на извънредното положение. Парламентарната група на управляващата партия предлага намаляване на санкциите за нарушение на карантината в Закона за здравето, като глобата се редуцира в размер на 300 до 1000 лева, вместо сегашната, която е 5000 лева. 

От ГЕРБ предлагат още в Закона за извънредното положение да се запише, че докато то трае, не могат да се начисляват лихви за забава и неустойки по кредитите, нито да се трансформират в предсрочно изискуеми. Забраната да се притискат длъжниците се отнася не само за банките, но и за други кредитни институции. Забранява се и изземването на вещи на длъжниците. 

Управляващите спират и партийните субсидии, като записват в Закона, че икономисаните средства ще се харчат само за борба с коронавируса и лечение на заразени български граждани. 

За промените подробно оповести в профила си депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е и член на правната комисия. Тя е сред вносителите, заедно с Менда Стоянова, Анна Александрова и други техни колеги от ГЕРБ. Предстои народните представители да обсъдят направените предложения на заседание на Комисията по правни въпроси. 

Общо две комисии ще заседават днес в парламента – бюджетна и правна. 

Бюджетната комисия ще разгледа на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2020 г. В петък членовете й гласуваха актуализацията с 13 гласа „за“, 6 „против“ и един въздържал се на първо четене. Законопроектът предвижда увеличаване на лимита за поемане на нов дълг от 2. 2 милиарда на 10 милиарда лева. Според документа МС ще може да издава държавни гаранции по нови заемни споразумения с на ББР в размер до 700 милиона лева. Очаква се спад на БВП от 3% в реално изражение през текущата година. 

Енергийната комисия, която също трябваше да заседава в неделния ден, се отмени, тъй като по думите на депутата Валентин Николов заради краткото време са изникнали въпроси, които не могат да решат. 

Припомняме, че Народното събрание гласува в петък удължаване срока на извънредното положение до 13 май 2020. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар