Гласуванията за брекзит: Тереза Мей пита „за” или „против” напускане на ЕС без сделка

13 март 2019 09:29   2867 прочита
Снимка: EPA
Снимка: EPA


Снимка: EPA

Европа е готова да даде отсрочка при мотивирано предложение

Продължава поредицата гласувания за брекзит в британската Камарата на общините, започнала вчера.

Ден след като сделката за излизането на Великобритания от Евросъюза беше отхвърлена, Тереза Мей ще постави въпроса „за” или „против” напускане на Общността без сделка.

Ако депутатите поискат да има споразумение, то утре ще има трети вот. На него те ще трябва да подкрепят или отхвърлят идеята за ограничено отлагане на брекзит.

На другия фронт Европа се готви да даде отсрочка за брекзит, ако Великобритания ѝ отправи мотивирано предложение.

Отлагане е възможно, но не на всяка цена. Трябва да е пределно ясно защо се налага то и колко ще трае. Такава беше непосредствената реакция на ЕК след повторното отхвърляне на споразумението за брекзит от британския парламент.

То беше гласувано от привърженици на брекзит, както и от негови противници, се коментира в Страсбург. И днес погледите ще са насочени към Лондон и резултата от вота „за” или „против” брекзит без споразумение, а в четвъртък – за да се поиска евентуална отсрочка.

Решение за отлагане обаче може да се вземе само единодушно от страните-членки. Евросъветът в Брюксел идната седмица може да бъде повод за това – още една сериозна причина за евродепутатите да обсъдят тази сутрин допустимите възможности за срещата на евролидерите на 21 и 22 март.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар