Глад в Сицилия! Въоръжени полицаи пазят хипермаркети! 

30 март 2020 07:44   2968 прочита


 
С палки и оръжия. Така органите на реда в Сицилия се опитват да защитят супермаркетите на италианския остров след случаи на грабежи от местни жители, които вече не могат да си купят храна, пише италианският всекидневник "Ла Република". 

Коронавирусът отне повече от 10 000 живота в средиземноморската страна, около една трета от общия брой в света, което е причина за най-лошите ситуации, които италианците познават след Втората световна война. 

В същото време се руши и икономиката, третата по големина в Европейския съюз преди новото заболяване да достигне италианските брегове от Китай миналия месец. 

Мерки, предназначени да ограничат заразяването, затвориха почти всичко в цялата страна от 12 март, като лишиха милиони от стабилни доходи. 

Чувството на отчаяние в страната ескалира в четвъртък в Сицилия, един от най-слабо развитите региони в Италия. 

Според всекидневника "Ла Република" група местни жители избягали от един от супермаркетите на Палермо, без да плащат. 

"Нямаме пари да плащаме, трябва да ядем", се чували викове пред касите. 

В други сицилиански градове местните собственици на малки магазини, на които все още им е позволено да бъдат отворени, са били подложени на натиск от местни жители да им дадат безплатна храна, съобщи "Куриере де ла Сера". 

Според изданието, наближава "социална бомба със закъснител" в региона, в който живеят около 5 милиона души и който официално е регистрирал 57 смъртни случая от COVID-19. 

"Страхувам се, че притесненията, споделяни от голяма част от населението - относно здравето, доходите, бъдещето - ще се превърнат в гняв и омраза, ако тази криза продължи", заяви пред "Ла Република" Джузепе Провенцано, министърът на Италия, който контролира южните региони. 

Четирима въоръжени полицаи са охранявали един от входовете на супермаркета в Палермо в дъждовния съботен следобед. Те стояли мълчаливо, с ръце зад гърба или скръстени пред бронежилетките си, частично скрити зад зелени маски. 

Те не разговаряли и не си комуникирали с купувачите - мълчаливо присъствие, което на пръв поглед има за цел да покаже силата на правителство, което все още контролира нещата. 


Първа жертва на кралско семейство от COVID-19! Издъхна принцеса 

В Рим италианският премиер Джузепе Конте изглежда осъзнава нарастващото чувство на безпокойство, стрес и страх, обхващащи нацията. 

В един от все по-редовните си телевизионни призиви към нацията в събота вечерта, Конте обеща да изпрати ваучери за храна на онези, които не могат да си позволят хранителни стоки. 

"Знаем, че мнозина страдат, но държавата бди", каза Конте. 

Правителството му отдели 400 милиона евро (445 милиона долара) за спешната програма за осигуряване на храна. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар