Ги Верхофстат: Твърд Брекзит е почти неизбежен

02 април 2019 09:40   2293 прочита
Снимка: AP/БТА
Снимка: AP/БТА


Снимка: AP/БТА

Твърд Брекзит е почти неизбежен, смята Ги Верхофстат, координаторът за Брекзит на Европейския парламент, предадоха световните агенции. Той направи това изявление, след като тази нощ британските депутати отново отхвърлиха серия от алтернативни опции за Брекзит.

"Сряда е последният шанс за Великобритания да излезе от задънената улица или да се изправи пред пропастта", написа в Туитър Верхофстат. Той визира плановете на британския парламент да проведе в сряда нова серия от гласувания за Брекзит.

Същевременно британският в. "Таймс" пише, че британският министър на финансите Филип Хамънд ще каже днес на правителството, че Консервативната партия трябва да разгледа възможността за референдум за Брекзит, тъй като нито партията, нито страната могат да си позволят нови избори, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Гардиън" пише, че премиерът Тереза Мей вече не контролира нищо. Единственото, което може да направи, е да хвърли зара за последен път (четвърто гласуване на сделката с ЕС след три провалени досега). Когато министрите й се съберат днес на заседание на кабинета, изглежда все по-вероятно да насочат страната към общи избори, които едва ли ще разрешат каквото и да е.

В политическата област никой не знае как продължителният театър на абсурда, свързан с Брекзит, най-после ще приключи, пише в. "Ню Йорк таймс". Но за голяма част от деловия свят британското напускане на ЕС вече се е случило. Криволичещият път към Брекзит вече забави икономическия растеж, обезсърчи инвестициите и навреди на репутацията на държавата, смятана за рай за търговията. Каквото и да се случи оттук нататък - сделка с Европа, нерегулирано напускане или дори нов вот, който може да прекрати започналия процес, работните места и парите, изтеглени вече от Острова, няма да се върнат, заключава изданието.

На снимката: Маделийна Кей, "Млад европеец на годината" за 2018 г., облечена в синьо, държи знамето на ЕС и забавлява публиката, докато пее за Брекзит пред британския парламент, 1 април 2019 г.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар