Германският военен министър продължава да е против връщането на казармата

12 август 2018 09:54   1845 прочита
Снимка: EPA
Снимка: EPA


Снимка: EPA

Нуждаем се от добре обучени и мотивирани експерти, от истински професионалисти, смята Урсула фон дер Лайен

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви, че продължава да е против връщането на наборната военна служба в страната въпреки нарастващата политическа и народна подкрепа за идеята, предаде ДПА.

"Днес сме изправени пред нарастващи кибератаки, хибридни войни, асиметрични заплахи, пред необходимостта да се стабилизират застрашени страни като Мали или Ирак, за да не бъдат залети от хаос и насилие", заяви министърът, цитирана от в. "Билд". "За тези задачи се нуждаем от добре обучени и мотивирани експерти, от истински професионалисти", изтъкна Урсула фон дер Лайен.

Фракция от Християндемократическия съюз /ХДС/ на канцлера Ангела Меркел, оглавявана от генералния секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер, предлага връщането на наборната военна служба, която беше премахната преди седем години и заменена с професионална армия.

Фон дер Лайен, която е член на ХДС, отбелязва, че макар да е против връщането на казармата, дебатът е важен, защото показва голямото значение на военната служба за Германия.

"Вместо връщането на наборната военна служба бих искала да видя повече инвестиции и признание от обществото за мъжете и жените в униформа, които рискуват живота си за нашата свобода", изтъква министърът на отбраната.

Според проучване по поръчка на обществения телевизионен канал Цет Де Еф миналата седмица 68% от германците са за наборна военна служба.

Сестринската партия на ХДС от Бавария, Християнсоциалният съюз, наблегна на цената на връщането на службата, защото тя ще бъде платена от бюджета за отбрана, който от своя страна е необходим за модернизиране на Бундесвера.

(БТА)

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар