Ќовините на югозападна Ѕългари€
ѕолезно!  ултурни обичаи, с които да внимавате при пътуване в чужбина  ѕолезно е да прочетете! 20 правила за етикет, които вс€ка дама тр€бва да знае
   –егистрац舫абравена парола

√ермански сеизмолог: ¬еро€тността за мощно земетресение край »станбул е 70%


18 август 2019 11:02   2027 прочита

—нимка: Getty images/Gulliver photos
—нимка: Getty images/Gulliver photos


—нимка: Getty images/Gulliver photos

«а подготвителни мерки преди труса остават не повече от 2 до 6 секунди, казва експертът ћарко Ѕонхоф


ѕовечето хора от региона на ћраморно море много точно си спомн€т трагичната нощ отпреди 20 години. “огава загиват 18 300 души, близо 50 000 са ранени, 285 000 остават без покрив над главите. ≈пицентърът на земетресението от 17 август 1999 г. се намира в »змитски€ залив, на около 100 км от »станбул. ≈кспертите са категорични, че следващото земетресение по вс€ка веро€тност ще разтърси региона на »станбул - а това е град с 15-милионно население. ƒойче ¬еле разговар€ по този повод със сеизмолога ћарко Ѕонхоф.

≈ксперти предупреждават, че в случай на ново земетресение недалеч от метрополи€та »станбул последиците ще са опустошителни.  олко гол€м е рискът?

Ѕонхоф: —еизмични наблюдени€ в региона на »станбул се прав€т още от 1980-те години. “е показват, че рискът от ново земетресение е много гол€м. » с течение на времето той, за съжаление, се повишава. ¬ъпросът е не дали, а кога ще настъпи земетресението.

ћогат ли да се предскажат точно бъдещите трусове?

Ѕонхоф: »ма три важни параметъра, които тр€бва да се имат предвид. ѕърво, силата на земетръса - т€ може да се предвиди сравнително точно: земетресението ще е с магнитуд между 7 и 7,4 по скалата на –ихтер - т.е. ще е много силно. ¬тори€т параметър е епицентърът - и той също може да се определи сравнително точно. «емни€т трус ще е под ћраморно море - на около 20 км от »станбул. “рети€т гол€м въпрос е "кога"? ѕрогноза за това не може да се направи, но може да се каже, че има огромна веро€тност през следващите 30 години в региона на »станбул да се разрази земетресение с магнитуд от 7,4 по –ихтер. “ази веро€тност възлиза на 70%. ј това е много висока стойност!

«еметресението от 1999 предизвика дори цунами в ћраморно море. ћоже ли да се очаква същото и при следващото земетресение?

Ѕонхоф: ƒа, съществува такава опасност. —амо че това цунами н€ма да достигне измерени€та на онези, които се разразиха в япони€ и —уматра. «ащото земните пластове в “урци€ се движат хоризонтално, т.е. те се разминават, а цунами възниква само при вертикални движени€, когато морското дъно потъва надолу или се надига. Ќезависимо от това при ново земетресение в региона на ћраморно море морските вълни могат да достигнат до шест метра височина и да нанесат щети в близост до крайбрежието. √олеми€т проблем обаче са трусовете и пр€кото им отражение върху сградите.

ћоже ли системата за ранно предупреждение поне да ограничи катастрофалните последици?

Ѕонхоф: —истемата за ранно предупреждение се задейства в момента, в който зем€та започне да се тресе. “€ би тр€бвало да даде възможност за подготвителни мерки преди мощните сеизмични трусове да достигнат града. ¬ »станбул предпоставките за подобна система за ранно предупреждение са много лоши, защото регионът на земетръса се намира буквално пред вратите на града. «а подготвителни мерки остават не повече от 2 до 6 секунди преди големите трусове. ѕредупреждението просто н€ма да бъде възможно. ≈то защо властите препоръчват по време на земетресението хората да останат по домовете си - заставайки в рамките на вратите, под масите, под леглата. » когато трусовете отминат, бързо да напуснат домовете си, защото има опасност трусовете да се повтор€т.

ƒостатъчни ли са досегашните мерки на турските власти за ограничаване на последиците от евентуален земетръс?

Ѕонхоф: Ќай-добрата защита е наличието на солидно строителство, което да е устойчиво на земетръс. “о обаче струва скъпо. ¬ “урци€ инвестират в такова строителство, но за жалост - недостатъчно. ћоже да се очаква, че при гол€мо земетресение жертвите ще са многобройни.≈rdbeben Türkei≈rdbeben Türkei

»станбул е много гол€м и гъсто населен град. »ма прогнози, според които, в случай на земетресение бро€т на жертвите ще бъде между 150 0000 и 300 000.  аква е вашата прогноза?

Ѕонхоф:  ато сеизмолог не искам да се впускам в апокалиптични предположени€. »ма сериозни изследвани€, които допускат, че при гол€мо земетресение бро€т на жертвите ще е от пор€дъка на десетки хил€ди, а този на останалите без покрив на главата - десет пъти повече. ƒори само тези измерени€ са вече драматични, да не говорим за щетите, които ще бъдат нанесени на икономиката и финансовите пазари. Ќаши€т стремеж е да се прави повече, за да бъдат информирани и подготвени хората какво да прав€т и как да се държат при земетресение.

*—еизмологът д-р ћарко Ѕонхоф е експерт на германски€ √еоизследователски център в ѕотсдам. ќт десетилети€ насам той проучва сеизмичната активност в региона на »станбул.

източник: dw.com

източник: dnes.dir.bg

ќще за: сеизмолог  веро€тност  земетресение ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.