Германия спира ваксинирането с AstraZeneca за хора под 60 години

31 март 2021 10:35   1750 прочита


Германия ще използва от днес ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca само при хора на възраст над 60 години. Решението е взето заради опасенията, свързани с регистрираните необичайни случаи на кръвни съсиреци при имунизирани с препарата. Тези странични ефекти се наблюдават особено при по-млади жени, предава Nova.bg.

Мярката е нов удар по ваксината на AstraZeneca, която играе ключова роля в имунизационната кампания в Европа и заема централно място в глобалната стратегия за осигуряване на ваксини за по-бедните държави.

“Препоръките на Комитета по ваксините се основават на данните, които експертите са събрали през последните няколко седмици за много редки, но много сериозни случаи на тромбоза при хора, които са били ваксинирани с AstraZeneca. Това са констатации, които Комитетът по ваксините, и в крайна сметка и ние, също не можем да пренебрегнем”, заяви канцлерът Ангела Меркел.

“Фактът, че една от наличните ваксини изглежда представлява риск за определена възрастова група в тази пандемия е безспорно е сериозна спънка. Досега има трийсет и един съобщени случая на тромбоза след се ваксиниране с препарата на AstraZeneca. За съжаление девет от тях са фатални”, министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар