ГЕРБ внесе четвърти вот на недоверие към кабинета "Орешарски"

16 май 2014 13:15   3675 прочита
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС


Снимка: БГНЕС

ГЕРБ внесе четвъртия вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски - заради провал в сектор „Енергетика".

Сред мотивите за вота са изкуственото задържане на цената на тока, отказът на управляващите да предоставят актуална информация за състоянието на НЕК, използването на ДКЕВР като „политическа бухалка" и нарушенията на европейско законодателство по отношение на проекта „Южен поток", посочиха вносителите Димитър Главчев, Данаил Кирилов, Ивайло Московски и Десислава Атанасова.

В началото на седмицата заместник-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева съобщи пред bTV, че партията е готова с мотивите и са събрани необходимите подписи. От ГЕБР очакваха да получат точна информация за състоянието на НЕК и какви са загубите на дружеството.

„Въпреки всички пречки, които опитаха да ни наложат управляващите, ние сме твърдо на мнението, че българското общество трябва да разбере състоянието на сектора, а не е тайна, че той е в колапс", заяви депутатът Димитър Главчев и прогнозира, че изкуственото задържане на цената на тока в един момент ще доведе до шоково поскъпване или до нови заеми за държавата.

От ГЕРБ се надяват на „възможност за европейски дебат", тъй като в мотивите си са посочили още, че по проекта „Южен поток” има нарушаване на европейското законодателство. Главчев призова за участие в дебатите на лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев, който според опозицията бяга от предизборен дебат с водача на листата на ГЕРБ Томислав Дончев.

Част от мотивите на опозицията са и писма до енергийното министерство от страна на Европейската комисия, подчерта Ивайло Московски. Според ГЕРБ тези писма представляват откриване на наказателна процедура срещу България по енергийни въпроси. Тези писма са първата стъпка към процедура, смята той и изброи трите теми, засегнати в писмата - невъзможността на гражданите да избират крайните си доставчици на електроенергия, нарушеното европейско законодателство за „Южен поток” и зависимостта на ДКЕВР.

Самият Ивайло Московски обясни, че става дума за въпросници, на които Министерството на икономиката и енергетиката има два месеца да отговори, но според опозицията тези въпросници означават стартирана процедура. „Задължени сме да предоставим на българското общество този дебат и то да бъде арбитър - кой остави системата с достатъчно резерв и кой я съсипа за една година", обясни бившият транспортен министър.

Освен вота на недоверие от ГЕРБ са внесли и допълнително искане за свикване на извънредно заседание съгласно чл. 78 от Конституцията и правилника на Народното събрание, обясни Данаил Кирилов. По този начин опозицията се презастрахова от „процедурни манипулации" от страна на ръководството на парламента, подчерта той.

ГЕРБ са категорични, че председателят трябва да спази Конституцията и е длъжен да свика заседание не по-рано от три и не по-късно от седем дни след внасянето на вота, независимо от предизборната ваканция на Народното събрание.

източник: btvnews.bg


Още за: ГЕРБ   вот   недоверие   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар